• Forside
  • Aktuelt

Ble kastet ut av Saudi-Arabia, nå er han lærling på Kongsgård

- I Saudi-Arabia hadde vi 23-24 grader når det var kaldt. Det eneste virkelig negative med Norge er været, mener Fahad Muhudin.

Noen slenger stygge kommentarer om hudfargen og religionen hans. Men nordmenn flest er utrolig snille, mener Fahad.

Når sånt skjer, blir du svett og varm og flau. Bare spør Fahad Muhudin. Han skulle scanne busskortet, fomlet i lommene, men fant det ikke. Pinlig.

Da går damen rett bak ham til aksjon.

- Jeg betaler for deg, sier hun.

Hvitt smil

Han smiler av opplevelsen, Fahad Muhudin, og da snakker vi ikke om en liten rykning i smal munn, vi snakker om en blendende åpenbaring i et mørkt fjes av tenner hvitere enn ryggen til en rogalending etter et halvt års regntid.

Men la oss ikke idyllisere. For sin mørke hudfarge har Fahad fått slengt sure meldinger etter seg, og ikke nok med dét, noen får også oppstøt av hans muslimske tro.

- Det er jo litt leit at noen kommer med fornærmelser uten å kjenne meg, men en skal jo ikke dømme et land ut fra et fåtall sure individer, fastslår Fahad.

Med foreldre fra Somalia kom han til verden i Saudi-Arabia, hvor han vokste opp. I araberlandet som flyter av olje og bensin, ble afrikanere mobbet støtt og stadig. Så en dag får han, de fire brødrene og moren deres beskjed om å pelle seg ut av landet. Alle papirer hadde de i orden, men protester nyttet lite.

Somalia neste. Der kjente Fahad ingen og han behersket ikke somalisk. Hjemme hadde det gått på arabisk.

Terrorgruppe

En terrorgruppe ville verve han som arabisktolk. At mannen fortalte at han ikke kunne somalisk, tok de som en falsk unnskyldning. Nå var Fahad i fare.

En tante i Storbritannia ble redningen. Hun ordnet med penger og kontakter slik at nevøen kunne reise til Norge via Etiopia, Danmark og Sverige.

- Jeg hadde tenkt å slå meg ned i Sverige, siden jeg kjente mange der. Men siden jeg fikk melding om at min eldste bror var havnet i Norge, dro jeg hit, forteller Fahad.

Til Sandnes kom han i 2014. De to første årene ble det språkundervisning, men ikke en veldig god sådan. Da han senere begynte i Vg1 på Gand, gikk det tungt å forstå medelevene, siden språkoplæringen hadde foregått på bokmål, og det målet ligger jo et stykke unna sandnesgaukenes galing.

Etter to år på videregående og tilvenning til gåtefulle dialekter, så han utlysningen etter lærling på Stavanger katedralskole. Mange var interessert. Noen ble kalt inn til intervju. Så kom beskjeden: Fahad var den utvalgte.

Fahad Muhudin

I resepsjonen trives Fahad med å bistå elever og ansatte.

Glede

- At jeg fikk lærlingplass i denne skarpe konkurransen, ble en stor glede. Og gleden ble ikke mindre av at dette er en gammel, tradisjonsrik skole, sier Fahad.

Si fotball til Fahad, og han tenker straks på sitt favorittlag Barcelona. Skulle noen innvende at en som bor på Hommersåk, burde heie på Sandnes Ulf, preller det straks av. Han har prøvd å se på norsk fotball på tv. Kjedelig!

Kjempe om lærkula gjør han også selv, men da bare med kompiser. Her en dag gikk det galt. Smellen i foten ble så vond at Fahad kastet opp i veikanten da han prøvde å humpe seg hjemover.

Han ville ringe sin mor, men Iphonen hadde dødd i kulda. Da stopper en ung mann i bil ved siden av ham og tilbyr seg å ringe etter ambulanse. Nei, takk, det er ikke nødvendig. Men å bli kjørt hjem? Ja, takk.

- Ikke i noe land har jeg møtt så mange snille mennesker som i Norge, sier Fahad.

Alder: 22.

Bosted: Hommersåk.

Yrke: Lærling i kontor og administrasjon på Stavanger katedralskole.

Fritidsinteresser: Fotografering, fotball og musikk (bortsett fra rock og metall).

Ønske: Å utdanne seg til IKT-ingeniør.