Byttet ut cello med stetoskop

Nettopp ferdig med siste eksamen og nyutdannet lege: Turid Økland feires med blomster og sjampis.

Turid Økland gikk musikklinjen på videregående. Nå er hun ferdig lege.

Vi aner Per Spelmann-takter når vi snakker med denne 26 årige damen. Riktignok er det verken ku eller fiolin involvert i en byttehandel, men et valg mellom cello og stetoskop minner oss om den gamle barnesangen.

Det var i vg3 drakampen foregikk i Turid Øklands hode. Hun gikk på musikklinjen på St. Svithun, en linje som senere ble flyttet til Katedralskolen og Bjergsted. På St. Svithun hadde Turids hender hadde fast følge med halsen og buen til en cello.

Sangen fra strengene bidro til lyden fra to orkestre på kulturskolen og et regionalt symfoniorkester for ungdom. Mange ganger hadde tanken på å bli proffmusiker vunnet gjenklang i henne, men gradvis ble den overdøvet av en annen plan: medisinstudiet.

Kjedelig øving

- Lenge hadde jeg tenkt på å slå inn på et naturvitenskapelig studium. I tredje klasse bestemte jeg meg. Skulle jeg bli yrkescellist, ville jeg måtte tilbringe mye tid i et øvingsrom, og jeg var redd dette kom til å bli kjedelige timer, forteller Økland.

Nylig avla hun siste eksamen på Aarhus Universitet, i faget ortopedkirurgi. Utenfor eksamenslokalet ventet familie og venner med blomster og sjampanje. På universitetet i den smukke, danske by er det nemlig tradisjon for å feire blodferske leger slik. Og snart begynner dr. Økland på sykehuset i hjembyen Stavanger.

For å komme inn på medisinstudiet, måtte Turid Økland lese matematikk, fysikk og kjemi. Det gjorde hun på voksenopplæringen på Stavanger katedralskole.

Karakterkrav

Norge disponerer en del studieplasser på medisin i Danmark. Ved opptaket teller bare karakterene fra vgs, aldri alders- eller studiepoeng, slik de gjør i Norge når en søker et år eller flere etter avsluttet videregående. Turid tror karakterkravene i Danmark ligger bittelitt lavere enn ved primæropptaket i Norge.

- Min vei til medisinstudiet ble litt lengre enn om jeg hadde gått studspes, men jeg ville ha gjort det samme om igjen. Alternativet for meg var å gå studspes og så ta et år med musikk på folkehøgskole, forteller Turid.

Hun nøt de tre årene på videregående der hun fikk dyrke sin hobby. Kameratskapet på musikklinjen ble noe helt eget, siden  alle i klassen hadde delte en interesse og dyrket den sammen.

Pære dansk

Medisinstudiet på Aarhus Universitet er anerkjent, og når Turid hadde venner som gikk der, passet det bra å reise sørover. I motsetning til en del av sine norske studiekamerater lærte hun å snakke pære dansk.

- Det var vel omtrent etter tre år, midtveis i studiet, at jeg første gang ble spurt hvor i Danmark jeg kom fra. For meg var det viktig å kunne bli forstått av alle pasienter, også de gamle, som ikke er så vant til å høre andre språk. Dessuten visste jeg jo ikke om jeg kom til å bli værende i Danmark, sier Turid.

Å hjelpe enkeltmennesker, å sette inn tiltak for å få i gang igjen kroppens naturlige prosesser, det er noe av det fascinerende ved legeyrket, synes hun. Og ved en anledning fikk hun bruk for sine gamle musikkunnskaper.

Fiolinist
Turid Økland

Turid Økland angrer ikke at hennes vei til medisinstudiet gikk om musikklinjen på vgs.

Medisinstudent Økland småpratet med en eldre mann som skulle opereres, noe han var nervøs for. Så spurte Turid hva han gledet seg til å gjøre etter operasjonen.

- Å spille fiolin igjen, lød svaret.

- Da vi hadde snakket en stund om fiolin og cello og vår felles musikkinteresse, gruet han seg ikke å mye lenger, forteller Turid fornøyd.