- Det gjorde kjempevondt å spille i Utøya-filmen

De debuterte som filmskuespillere i Erik Poppes epos om Utøya. Vondt, men lærerikt, konkluderer Aleksander Holmen, Daniel Sang Tran og Mariann Edland Gjerdsbakk.

Disse tre Vg3-elevene måtte hente fram sine såreste følelser da de skulle gjenskape 22.juli-katastrofen.

Etter rundene med audition var tre dramaelever fra Katedralskolen blant de 15 skuespillerne i Erik Poppes film “Utøya 22. juli”. Det skulle gi dem mer sorg enn ære og en lærerik erfaring.

- Å sette seg inn i panikken og grusomhetene på Utøya ble en nesten absurd oppgave, forteller Aleksander Holmen, en av de tre skuespillerne fra skolens dramalinje.

- Vi måtte hente fram det verste vi hadde opplevd og samtidig minne oss om at ungdommene på Utøya hadde det hundre ganger verre, sier Daniel Sang Tran.

- Det gjorde vondt å spille i denne filmen. Kjempevondt, bemerker Mariann Edland Gjerdsbakk, jenta i skuespillertrioen.

De agerte henholdsvis Magnus, Even og Silje, alle medlemmer av Stavanger AUF og deltakere på sommerleiren på Utøya i 2011, da vår fredelige nasjon ble kastet ut i bunnløs lidelse.

Ett kamera, én tagning

Utøya-filmen er tatt opp med ett eneste kamera, og i én tagning følger fotografen hovedpersonen Kaia (Andrea Berntzen). Mens skuddsalvene knatrer, leter hun fortvilet etter lillesøsteren. På sin vei støter hun på skuespillerne fra Katedralskolen i en hule, der de har søkt tilflukt, slik ungdommer på Utøya gjorde den svarte dagen.

I to uker i august-september pågikk innspillingene, og filmen ble tatt opp fem ganger. Det ble en kraftprøve for de unge aktørene.

- Etter hver tagning spiste vi sammen og snakket om det vi hadde opplevd. Fellesskapet gjorde oss godt. Regissør Erik Poppe passet på alle og spurte hver og en om hvordan hun eller han hadde det, forteller trioen.

Uutslettelig inntrykk

Mariann, Daniel og Aleksander var bare 11 år da det smalt i Oslo og på Utøya, men begivenheten brente seg fast i dem.

- Jeg var redd og foreldrene mine var redde. De lurte på om de skulle våge å kjøre til Rennesøy, siden vi fryktet at terroren kom til å ramme flere steder i landet. Jeg husker at jeg spiste reker den dagen, forteller Mariann.

I 2016 ble hun selv med i AUF og har siden besøkt Utøya. Å se skuddmerkene i det gamle kafébygget og betrakte utstillingen av sms'er som ble sendt mellom foreldre og barn, gjorde uutslettelig inntrykk.

- Under filminnspillingen var jeg borte fra foreldrene mine i to uker. Å kunne ringe dem og komme hjem igjen gjorde godt, men det var også vondt, når jeg tenker på dem som ble drept der ute, sier Mariann.

Aleksander er også medlem i AUF og var på Utøya i 2016. Både han og Daniel har tenkt mye på ofrene fra 2011. Vi kan velge hva vi vil gjøre etter videregående, sier de, men ofrene ble frarøvet alle valgmuligheter.

På filmsettet var tre overlevende konsulenter. Det falt dem ofte vanskelig å fortelle sin historie på forhånd, men etter første innspilling kunne de korrigere og vise hvordan de gjemte seg og formidle hva de tenkte på under grusomhetene.

Til Berlinalen

Våre tre skuespillere ble invitert til å tilbringe tre dager i Berlin da “Utøya 22. juli” nylig hadde verdenspremiere på filmfestivalen der. Anmeldere i mange land anerkjenner filmens tekniske og kunstneriske kvalitet, men mange spør seg om det var for tidlig å lage en slik film syv år etter katastrofen.

Aleksander: - Hvis en venter til den dag det ikke er ubehagelig å snakke om 22. juli, har en ventet for lenge.

Daniel: - Det vil alltid være noen som sier det er for tidlig, uansett når det skjer.

Mariann: - Kan hende det er for tidlig for noen, men ingen skal presses til å se filmen nå. Den er der også om ti og tyve år.

Aleksander: - Jeg har sett filmen tre ganger, og det gjorde vondt alle gangene. En av de overlevende sa det slik i et medieoppslag: Hvis du er i tvil om du skal se Utøya-filmen, bør du gjøre det.

Utøya3

Tilbake på skolen i Bjergsted etter tre dager på filmfestivalen i Berlin. Etter videregående slår Aleksander, Mariann og Daniel inn på forskjellige veier.

En film om massakren på AUF’s sommerleir 22. juli 2011, da 69 mennesker ble drept av en høyreorientert terrorist.

Regi: Erik Poppe.

Med: Andrea Berntzen i hovedrollen som Kaia og 14 ungdommer i mindre roller.

Norgespremiere: 9. mars 2018.

Bosted: Randaberg.

Yrke: Dramaelev på Katedralskolen.

Framtidsplan: Tar et år med jobbing etter vgs.

Bosted: Stavanger.

Yrke: Dramaelev på Katedralskolen.

Framtidsplan: Studere eiendomsmegling på BI.

Bosted: Klepp.

Yrke: Dramaelev på Katedralskolen.

Framtidsplan: Gå på teaterlinjen på Romerike folkehøgskole.