Drama i videosjappa

Kollegene i videosjappa er røket uklar. Balder Scheen Jakobsen (t.v.) og Sveinung Hjelmervik (2STC).

Hvordan løse en personalkonflikt? Iduns julekomedie foreslår nevekamp.

De slåss så mannebusta og krittstøvet fyker. Det er noen damegreier som har fått disse to karene til å diskutere med knyttnevene.

- Auuuu, roper Sveinung Hjelmervik idet han får smake Balder Scheen Jacobsens rike repertoar av svingslag, lårklem og kvelertak.

Men så dabber personalkonflikten av. Kollegene i videosjappa dropper det voldsomme kroppsspråket og går over til å snakke med bare munnen. Lufta renses. Igjen er de kompiser som henger med hverandre, og ikke på hverandre.

Idun19 Klørks2

Frikk Hana (t.v., 1MDG) er en innpåsliten og ubehagelig kunde for Sveining Hjelmervik.

Komedie

- Med "Klørks" henter vi komedien tilbake til Iduns julekomedie, erklærer Balder Scheen Jacobsen i klasse 2MDG. Sammen med klassekamerat Helmine Edvardsen er han spillende teatersjef for Katedralskolens skoleteater. Det heter Iduns julekomedie, men har budt på mye alvorlig dramatikk i de senere år.

Regissør Tomas Alf Larsen skrev manuset til årets forestilling, bygd på filmen "Clerks" fra 1994. Det er en amerikansk komedie signert Kevin Smith. I den ærverdige Sangsalen på Kongsgård regisserer Tomas Alf på hjemmebane, siden han selv har vært både teatersjef og skuespiller i Idun.

"Klørks" er teaterets oppsetning nummer 134. Via audition ble 12 skuespillere plukket ut. De mange som strømmet til, måtte bedrive teatersport og prøve seg på utdrag av stykket.

Fordeling

At skuespillerne fordeler seg nokså jevnt på Kongsgård og Bjergsted og tre klassetrinn, setter regissøren pris på.

- Her har vi elever både fra Kongsgård og Bjergsted med teatererfaring, men også helt ferske folk som gjør det strålende, sier Tomas Alf.

Idun19 Klørks4

VHS-videoene er rekvisitter lånt fra lagrene til de nedlagte butikkene Video corner og Løkken video.

Hva handler så "Klørks" om?

Sangsalen på Kongsgård er blitt bygd om til ei 90-talls videosjappe der publikum vagles opp foran den ene langveggen. Ut og inn av to dører går skuespillere som spiller ungdom i videregående alder eller uvel så det. De krangler og kjefter og er forelsket og forbannet og fortvilet og lurer på hva de skal bruke livet til.

Underholdning

- Vi håper å by på to timers god underholdning i tillegg til litt ettertanke. På videregående er det mye stress, men trygt og godt. Etterpå kan det være vanskelig å finne sin vei, og dette kjenner mange seg igjen i, tror Tomas Alf Larsen.

Teatersjefene Helmine og Balder har ansvaret for økonomien og håper mange vil betale billett for å se resultatet av syv måneders hardt arbeid. Premieren er 9. januar.

- Jeg stryker i geografi i denne terminen, men håper å ta det igjen til våren. I timene har det blitt litt for mange mailer og telefoner i forbindelse med Idun, bekjenner Balder.

Hva kommer Helmine til å stryke i?

- Ikke i noe, såvidt jeg vet, svarer hun.

- Helmine er mer oppegående enn meg, attesterer teatersjefkollegaen.

Advarsel

De to advarer folk mot å ta med små barn på  forestillingen, formodentlig fordi språket er ganske friskt. Blant annet bys det på et bredt utvalg av folkelige betegnelser på genitalia og kopulasjon. Men foreldrene til Kongsgård-elevene bør neppe bli skremt bort, siden de formodentlig er kjent med erotikk.

- Det bør foreldrene være, siden de har fått barn. Hvis ikke, er jeg nysgjerrig på hva som har foregått, buldrer teatersjef Balder.

"Klørks" spilles i tiden 9.-21. januar.

Kjøp billett (søk på Klørks, få opp alle datoer)

Idun19 Klørks3

Sveinung Hjelmervik får så øra flagrer av Ida Agathe Hidle (3MDG).

Tradisjon: Elevteateret på Stavanger katedralskole ble stiftet i 1886 og er et av landets eldste. Den første sesongen endte med et dundrende underskudd som fungerende rektor Malte Langberg dekket av egen lomme.

Repertoar: I de første årene ble det spilt lettbente komedier. Fra begynnelsen av 1990-årene sto samfunnskritiske stykker på plakaten.

Stjerner: Blant Iduns skuespillere som senere har gjort karriere på film og scene, er Gunnar Eide, Johannes Joner, Torfinn Nag, Laila Goody, Marianne Holter, Nina Ellen Ødegård og Tomas Alf Larsen.

Kjøp billett (søk på Klørks, få opp alle datoer)