"Du må ikke sove" ble siste hilsen fra 3STD

"Eksamen", et gripende diktepos fremført av 3STD. De ble kåret til beste avskjedsinnslag.

Disse elevene hadde åpenbart vært våkne i norsktimene, siden de fikk ærespris for en vri på Øverland.

Domkirkeklokkene kimte og frihetens time slo da avgangsklassene sto for hver sitt kulturelle innslag. Mest grepet ble juryen av det mektige diktverket fra 3STD, fremført av talekor i sort.

Du må ikke sitte trygt i ditt hjem og si: Det er sørgelig, stakkars dem!

Du må ikke tåle så inderlig vel

den eksamen som ikke rammer dig selv!

Jeg roper med siste pust av min stemme:

Du har ikke lov til å gå der og glemme!

Det var Knut Sørenes Kloster og Hans Dahle Kvadsheim som hadde ført denne grøsseren i pennen, mektig inspirert at Arnulf Øverlands berømte dikt "Du må ikke sove", en inntrengende advarsel mot nazismens fremmarsj i Europa. I katedralskole-elevenes muntre versjon var eksamensspøkelset den snikende fare:

Du må ikke sove! Du må ikke sove!

Du må ikke tro, at eksamen du har sluppet!

Igår blev jeg trukket.

I natt har de hentet sensor til gården.

De henter mig klokken ni imorgen!

Polonaise2018musikk

De slo seg løs. Fra venstre avgangselev Simen Amundrud, musikklærerne Thomas Bang, Eddie Andresen og Idar Hauge.

Tradisjonen tro ble avslutningen i skolegården innledet med lærere og elever i grasiøs polonaise. Det lange, lærde tog tok seg en sving nedom Torget, der tilrekende turister fanget begivenheten med utstående kameralinser.

Polonaise2018rektor

Forrest i polonaisen: Fra venstre rektor Grethe Mahan, avdelingsleder Jon Skrudland, lærerne Lise H. Skarbøvik og Rolv Erik Aarrestad.

Polonaise2018torget

Elever og lærere buktet seg som en orm over Torvet.

Og etterpå var det servering av kaker og brus i skolegården. Så vi noen rødsprengte, fuktige øyne hos lærere i avskjedens stund? Jepp. Men forklaringen er enkel: pollensesong.

Polonaise2018drama

Dramapedagoger fornekter seg ikke. Lydia Lápidus Radlow (t.v.) og Kari Klæboe Koksvik.

Polonaise2018Pubertet

Pubertetskoret i nesten all sin prakt lar seg neppe forveksle med Sølvguttene.

3STD stakk av med seieren - se alle innslagene og vurder selv!