Elevene satt med trusa på hodet

Kom med din din gode historie fra Katedralskolen, oppfordrer Kirsti Haug.

Noen hadde snakketøyet i orden, andre undertøyet i uorden. Nå skal de muntre historiene fra Katedralskolen fortelles.

I 1972 var 30. april siste ordinære skoledag for tredjeklassingene på Stavanger katedralskole. Kirsti Haug hørte til dem som snart skulle settes fri.

Det var en uskreven lov at elevene siste skoledag fikk finne på tøys. Ergo tok Kirsti og Kian (Odd Kristian Reme, senere politiker og prest) den lille båten som lå ved trappene ned til Breiavatnet og rodde ut til en liten holme. For bragden ventet en russeknute.

Så kommer rektor ned til vannet og roper:

- Haug og Reme, nå kommer dere inn, ellers får dere ikke ta eksamen.
Til dette svarer Kian: - Det gjørr'kje någe, for eg har dykkereksamen.

Mer moro

I dag, mange tiår senere, ler Kirsti Haug så hun rister. Få behersker denne idretten bedre enn henne. Inntil hun gikk av med pensjon i 2017, var Kirsti avdelingsleder for norsk i åtte år. Nå ønsker hun seg mer mosjon av mellomgulvet ved hjelp av historier fra Katedralskolen.

- Den offisielle historien om skolen vil alltid bli skrevet, men de små, pussige episodene hver og en av oss har opplevd her, er gull verd, sier Kirsti.

- Høflighet og gjensidig respekt preger skolens miljø i dag. Da blir det vel fort litt kjedelig?

- Høflighet og gjensidig respekt har fulgt denne skolen så lenge jeg har kjent den! Men det blir aldri kjedelig når kreativiteten kjenner grensene. Å kunne le av og med mindre heldige lærere og elever, er en god pedagogisk rettesnor, spesielt i en tid hvor det muligens er for lett å dra mobbekortet.

Truser på topp

- Fortell noe muntert fra din tid som ansatt på skolen!
- Historien om trusene er én jeg liker. Elevene i en klasse hadde fått snusen i at en av lærerne deres skulle være medeier i en butikk som blant annet solgte truser, beretter Kirsti.

Elevene troppet opp i butikken og mente at de burde få hver sin truse, siden de hadde vedkommende lærer. Og truser fikk de faktisk.
Kirsti hadde klassen i timen før den angivelige medeieren i butikken skulle stå bak kateteret. Da hun entret klasserommet, satt alle elevene med en truse på hodet.

- Vi må jo takke ordentlig for trusene. Sånn skal vi ta imot læreren i neste time, forklarte de.

Send inn!

Nå håper Kirsti Haug at de som husker muntre eller dramatiske hendelser fra sin skoletid, får lyst til å bidra med dem. Tenk for en minnebok det kunne bli, drømmer hun.

Fortellerglade bes ta kontakt pr. epost eller telefon. En norsklærer med godt gemytt kan hjelpe til med å skrive historien før publisering.

Epost:  Ludvig.Gustav.Lorentzen@skole.rfk.no
Telefon: 476 43 326.