Europeerne fyrte opp heksegryta Midt-Østen

Professor Nils Butenschøn omgitt av elever fra Stavanger katedralskole

Elendigheten i mange araberland har røtter i første verdenskrig. Det fikk katedralskoleelever høre om på Sølvberget.

- Det som i dag er Irak, overleverte britene i 1931 til den arabiske kongen Faisal. Landet var fullt av motsetninger, og det er ikke blitt bedre siden, sa professor Nils Butenschøn i sitt foredrag 10. mai i serien "Global morgen". Serien arrangeres av Stavanger kulturhus på Sølvberget.

Butrenschøn er professor og tilknyttet Norsk senter for menneskerettigheter. Han snakket om flere land i Midtøsten, blant annet Irak, der det går hett for seg, og der utsiktene til fred og en varig statsløsning er små.

-Det vi ser i mange land i Midtøsten, er at drakampene mellom mektige europeiske under og etter første verdenskrig fortsatt nører opp under konfliktene. I tilegg har blant andre Russland, USA, Iran og Saudi-Arabia blandet seg inn, poengterte Butenschøn.

Elever fra Stavanger katedralskole, hørte foredraget, noen i forbindelse med undervisning i arabisk, andre i tilknytning til samfunnsfag.