Farvel til Kongsgård, farvel til Facebook

Nå leser Kentaro romaner helt frivillig. Men favorittfaget har vært kjemi.

Ut med sosiale medier, inn med løping og boklesing. Etter tre år på videregående er Kentaro blitt en annen.

“Fordeler og ulemper ved sosiale medier”. Det var oppgaven Kentaro Indo valgte i fordypning i engelsk i Vg2. Den skulle komme til å endre guttens liv.

- Da jeg holdt på med oppgaven, oppdaget jeg nye, uheldige sider ved de sosiale mediene. Derfor valgte jeg etter hvert å kutte dem ut. For en måneds tid siden røk Instagram som det siste, forteller Kentaro.

Friere liv

Nå skulle man kanskje tro at denne fyren skjelver i abstinens, løper etter skolekamerater og kikker dem over skulderen når de fikler med mobilen. Langt ifra.

- Jeg skal innrømme at det av og til blir litt kjedelig når en ikke har noe å kikke på, men jeg føler meg friere, siden mobilen er mye mindre i bruk. Dessuten er det blitt lettere å konsentrere seg om skolearbeidet. Jeg vil anbefale at folk prøver å leve uten sosiale medier, for eksempel for en uke, uttaler Kentaro.

Historiene de sosiale mediene ga ham, er blitt erstattet av noe så gammeldags som romaner. Tidligere måtte gutten streve og stønne seg igjennom en drøy tekst mellom permer, men det var ingen vei utenom da engelsklærer Beth Wold Pedersen forlangte at klassen skulle lese en roman. Kentaro valgte “The Tortilla Curtain” av den amerikanske forfatteren T. C. Boyle.

Og hva skjedde så? Nå leser Kentaro bøker uten lærerpisken over seg.

Kentaro2019a

Lealaus skoletime på tampen i 3A, her sammen med Trajan Jensen Dobrev og Lea Kaldestad Schur.

Løpegutt

Den tredje og siste delen av Kentaros “Bli ny med Kongsgård”-kur begynte i gymtimene. Klassen skulle drive egentrening for å få opp kondisen, og målestokken ble løpeturen rundt Mosvatnet, der grusen gjennom årene har smakte mye videregående svette. Etter at han opplevde fin fremgang, ble løpingen vanedannende.

Vi vet jo alle at endorfin er et opioid peptid som blir produsert i hypofysen og hypothalamus hos virveldyr. Det frigjøres under anstrengelse og fremkaller en lykkefølelse. Vi snakker om kroppens eget rusmiddel, og Kentaro Indo må ha blitt alvorlig hekta på dette, siden han nylig gjennomførte Riska Trail Run Maraton.

Det er en strekning på 42 kilometer med forsering av 2100 høydemeter. Andre ville ha foretrukket å ligge en dag på spikermatte.

- Nå er Trondheim maraton det neste målet, opplyser Kentaro.

NTNU

Til høsten innleder han også studieløpet på NTNU i trøndernes hovedstad, på linjen for energi og miljø. Dermed skjønner vi at han ikke har slumret på Katedralskolen. Men for hvert år arbeidet han mindre, samtidig som karaktersnittet steg. Hvordan og hvorfor?

God studieteknikk, lyder svaret. Men her gjelder det å finne sin egen vei, understreker Kentaro. Dette funker for ham:

• Bruk datamaskinen minst mulig. Den har lett for å distrahere deg.
  • Notér med penn og papir i timene. Da engasjerer du hjernen bedre.
  • Når du har lest i 25 minutter, tar du en fem minutters pause.
  • Hvis du jobber effektivt, slipper du å drive med skolearbeid til langt på kveld.

Da Kentaro begynte på videregående for snart tre år siden, intervjuet vi ham til nettsiden. Det var realfagstilbudet på Kongsgård som fristet ham til å reise fra hjemstedet Sand i Suldal og slå seg til på hybel i Stavanger. Et besøk under Åpen dag på skolen ble avgjørende.

Kentaro2019b

- På Kongsgård fikk jeg være meg selv, fastslår Kentaro Indo rett før han forlater skolen.

Bedre kokk

Etter de første dagene på skolen tilsto han at kokkekunstene var mangelfulle. En dag hybelboeren skulle lage Spaghetti Carbonara, lignet resultatet stygt på eggerøre, og Grandiosa kom snart trillende inn kjøkkenveien. Nå har han lært seg å lage sunne og velsmakende retter, for eksempel av kylling eller laks.

Snart tusler han ut av smijernsporten på Kongsgård for siste gang. Hva har han med seg?

- Årene har svart til forventningene. At jeg fikk frihet til å utvikle meg på min måte, var det beste.

Alder: 19.

Yrke: Avtroppende elev i 3STA på Kongsgård.

Bosted: Stavanger og Sand i Suldal. Ble født i USA, bodde senere seks år i Japan før han flyttet til Norge sammen med sine japanske foreldre.

Planer: Fra høsten av studier på NTNU, linjen for energi og miljø.