• Forside
  • Aktuelt

Flinkest til å finne olje, best til å tjene penger

Med blikket klistret til pc-skjermene fant de olje. Bak Johannes Pettersen og Liva Rage Aasvold, foran Aleksander Østensen (t.v.) og Knut Einar Gilja Johnsen, alle fra forskerklassen, 1STC på Stavanger katedralskole.

Et førsteklasses lag fra Katedralskolen seiret i konkurransen Petrochallenge.

De begynte med 200 millioner dollar. Noen timer senere hadde de sopt til seg 42 milliarder.

-Veldig få trodde såpass på oss at de våget å investere i våre prosjekter. Men vi fant så mye olje at vi tjente grovt med penger, dollargliser Liva, Aleksander, Johannes og Knut Einar.

De fire elevene fra forskerklassen, 1STC vant nylig Petrochallenge, en konkurranse der mange hundre elever fra hele landet deltar. Arrangør er bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass.

På den første av to dager fikk elevene en innføring i hvordan man skal lese kart med informasjon om "verdenen" under havet, hvordan kartene skal tolkes og hvordan en skal sette sammen denne informasjonen for å vurdere hvilke områder som kan inneholde olje- og gassforekomster.

Disse fire elevene, et av flere lag fra Katedralskolen, må ha fulgt nøye med, for det ble altså seier som belønnes med en studietur til oljeserviceselskapet Schlumbergers forskningssenter i Cambridge i Storbritannia 25. januar neste år. Dit reiser de sammen med sin lærer, Svein Arne Eggebø Valvik.

-Det var veldig gøy å være med på dette, og kanskje får vi bruk for noe av lærdommen i fortsettelsen på skolen, sier firkløveret Liva Rage Aasvold, Aleksander Østensen, Johannes Pettersen og Knut Einar Gilja Johnsen.

En slik konkurranse arrangeres vel for å lokke ungdom til den forurensende oljeindustrien?

Mest sans for en karrierevei her har Aleksander. De øvrige heller mer mot fornybar energi. Aller grønnest synes Liva å være, men hun utelukker ikke at olje og gass en gang blir hennes levebrød. Faren hennes havnet nemlig i bransjen ved en tilfeldighet.

-Han var lærer og hadde fjellklatring som hobby. Så fikk han tilbud om en klatrejobb i forbindelse med vedlikehold i Nordsjøen, og nå jobber han fast med dette, forteller hun.