Før: alkoholisert mus Nå: Illsint soldat

Pasjonisten Pedersen sparker og synger med trøkk.

Ungdommer flest blir innkalt til sesjon. Herman ble innkalt til Pasjon.

Det er stygt å sparke noen. Enda styggere er det å være soldat og denge ei dame i gulvet i Domkirken og spenne til henne etterpå. Men det gjør han villig vekk, 18-åringen Herman Hilde Pedersen fra Katedralskolen.

Heldigvis snakker vi ikke om en forråelse av gudstjenestelivet etter at Anne Lise Ådnøy nylig ble biskop, til stor ergrelse i homoskeptiske kretser. Nei, vi snakker om den lett kirkefremmede og svært fredelige Herman som er aktør i Pasjon 2019, en ny versjon av Jesu lidelsehistorie.

Tenkepause

- Da regissør Berit Aarrestad tilbød meg rollen, måtte jeg ta en tenkepause. Jeg er ikke særlig religiøs av meg og har ikke noe særlig forhold til kirken. Men da jeg skjønte at dette var en åpen tolkning av Jesu lidelsehistorie, slo jeg til, sier pasjonisten Pedersen.

-Og nå er du blitt mer religiøs?

-Nei. Dette er en fin og sterk historie. Om jeg tror på den eller ikke, har ingen betydning. Historien i Pasjon er minimalistisk og fortelles av øyenvitnene til korsfestelsen.

-Har Jesus levd?

-Han er vel en av de mest veldokumenterte personene som har vært her på jorda. Men at han var Guds sønn, at han gjorde vann til vin og at han gikk på vannet, er det umulig å bevise, sier Herman.

Barneteater

18-åringen går på musikklinjen på Katedralskolen, og er som enkelte andre der flink til å spille, blant annet til å spille teater. Vokal er Hermans hovedinstrument, men stemmen har han også brukt til å snakke med på scenen.

Allerede som syvåring ble han med i Barne- og Ungdomsteatret på Rogaland Teater. Debuten skjedde i et stykke ved navn “Hvis ingen går i fella”, men det gjorde debutanten, kanskje særlig fordi han spilte ei alkoholisert mus med løvetannvin som drivstoff.

En del år senere agerte han den gale og tidsreisende professoren Alfred Engdahl i “Det tusende hjertet”, og ganske nylig var han irritabel gamer i “Hjelp, me e i familie” av Per Inge Torkelsen og sønnen Torleif Hestad Torkelsen.

Illsint

Men nå altså “en soldat” i Pasjon, uten navn, men med én replikk og én arie. Fullt operatrøkk på sangen blir det ikke; han gjør det på sin måte, sier Herman, og det vil nok si noe lett popete.

-I arien er jeg sint, illsint fordi makthaverne tvinger meg til å skade og torturere. Andre i samfunnet ser en annen vei mens jeg gjør skittjobbene, forteller Herman.

Han er ikke den eneste i Pasjon 2019 med tilknytning til Stavanger katedralskole. Regissør Berit Aarrestad har permisjon fra sin stilling som dramalærer, og i rollen som Maria Magdalena finner vi Penda Faal, tidligere dramalærer på skolen.

Men hva med Hermans yrkesfremtid? Sanger, skuespiller eller kontorsjef?

-Jeg tror det blir et eller annet innen scenekunst.

Pasjon 2019 spilles i Stavanger domkirke, og byr på en minimalistisk fortelling om Jesu korsfestelse, forteller Herman Hilde Pedersen.

Alder: 18 år

Stilling: Elev i 2MF på Stavanger katedralskole

Bosted: Våland

Aktuell: Skuespiller i Pasjon 2019

Hva: Et nytt mysteriespill som framføres i Stavanger domkirke

Når: Premiere 5. april, vises til og med onsdag 10. april

Manus: Utgangspunktet er boken "An Impossible God" av den britiske forfatteren, teologen og journalisten Frank Topping. Nåværende biskop Anne Lise Ådnøy kom over et eksemplar i ei restekasse på Utstein pilegrims-gård. Sindre Skeie har skrevet manuset.

Regi og kunstnerisk ledelse: Berit Aarrestad.

Musikk: Wolfgang Plagge.