Fra melk og olje til skole

På vei opp på Kongsgård: Anne Jorunn Polden og Ulf Heide.

Hun jobbet i Tine, han i Total. Så greide de ikke å stå imot en gammel lyst.

- Nå har jeg sjansen, tenkte hun.

I fire år hadde hun pleid intim omgang med melk, yoghurt og ost. Så en dag kom beskjeden til laboratorieleder i Tine, Anne Jorunn Polden: Din jobb skal flyttes til Oslo. Blir du med?

Tja. Jobben var interessant, men langt under bakteriekulturene og enzymene grodde en lærerspire. Da Anne Jorunn i sin tid hadde tatt utdannelse i kjemi, begynte hun på pedagogisk seminar som PPU het den gang. Etter en måned fikk hun imidlertid jobb i Næringsmiddeltilsynet i Bergen. Dermed vinket hun pekestokken farvel og kastet seg over mikroskopet.

Men nå? Som laboratorieleder i Tine hadde hun holdt kurs, hun hadde likt å formidle fag til folk som ikke kunne så mye av det fra før, og hun hadde fått gode tilbakemeldinger. Dermed sa hun opp i Tine, begynte på PPU og fikk praksis på en av landets beste skoler, riktig gjettet, Stavanger katedralskole.

Farvel, olje og gass

Trivdes i oljebransjen gjorde Ulf Heide. Der solgte han gass og olje i stor stil. Også Ulf hadde snust på pedagogikken, men sluttet på PPU før han var ferdig, siden familie og jobb den gang gjorde det vanskelig.

I studietiden og en stund etter hadde han undervist på kveldskurs og likt det. Nå var tiden kommet for å ta pedagogikken opp igjen.

- Jeg er glad i å studere, og bestemte meg for å utvikle meg i en litt annen retning og få en karriere nummer to. Dermed ble det PPU, et årsstudium i RLE og siden et års arbeid på Strand videregående, forteller Ulf.

Mye arbeid

- Og nå kan du angre?

- Ikke i det hele tatt. Det er veldig mye arbeid, men svært interessant å jobbe med unge folk, og miljøet på lærerrommene er bra, sier Ulf. Dessuten gir yrket meg mer frihet enn før, for eksempel i form av videreutdanning, skolevalg og stillingsstørrelse.

Anne Jorunn følger opp:

- Jeg har aldri jobbet så mye i hele mitt liv som nå, og jeg har hatt en del å gjøre før også. Heldigvis er det veldig kjekt med elevene, de hører etter og responderer, og ingen dager er like i denne jobben, erklærer hun.

Modne lærere

Men hvorfor ansetter skolen tilårskomne folk med yrkeserfaring fra noe helt enn læreryrket?

Katedralskolens rektor Grethe Mahan understreker at hun har god erfaring med nettopp dette. Mennesker med en annen bakgrunn kan se de store sammenhengene og by på livserfaring.

- Vi ansetter vel å merke også helt nyutdannede, for jeg tror alle er tjent med et bredt sammensatt kollegium, sier rektor.

Oppslukt

Stjernestunder i skolestua?

Fredag ettermiddag byr gjerne på motvind for lærere, hvis vi ikke skal snakke om flau bris. På dette ulykksalige tidspunktet opplevde Anne Jorunn at Vg3-elever jobbet intenst med en rapport fra en tredagers biologiekskursjon til Ådneram. Hun fikk nesten ikke kontakt, så oppslukt var de. Da syder det lystig i biologilærerens innvoller: Yessss!

Også Ulf har en minneverdig episode å by på. En religionstime innledet han med dristig musikk, det vil si gregorianske toner fra Munkekoret i Notre Dame.

- Det bredte seg en helt egen, andektig stemning i klasserommet. Da jeg i timen etterpå satte på synth-pop med Talk Talk ble sjangerskiftet ikke kommentert, humrer han.

Erfaring

Begge øser av sin tidligere yrkeserfaring. Når for eksempel Anne Jorunn underviser om enzymer, har hun stelt med dem i årevis i laboratorier. Og Ulf forteller villig om sine opplevelser i oljebransjen.

Tilbake til sitt gamle yrke går de ikke, selv om lønnen er skralere enn før.

- Datteren min har flyttet hjemmefra, og jeg er også ellers i en livssituasjon der jeg greier meg med mindre, sier Anne Jorunn.

- Jeg er ferdig med huskjøp og liker fiskeboller like godt som kamskjell, fastslår Ulf.

Fødselsår: 1968.

Yrke: Lærer i matematikk, naturfag og biologi på Katedralskolen.

Utdannelse: Cand. scient. i organisk analytisk kjemi fra Universitetet i Bergen, Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) fra UiS.

Arbeidserfaring: Næringstilsynet i Bergen, Norconserv (hermetikklaboratoriet i Stavanger), fôrprodusenten Skretting og Tine, begge i Stavanger.

Fødselsår: 1963.

Yrke: Lærer i Religion, etikk og livssyn (RLE) på Katedralskolen. Årsstudium i religion, PPU. Studerer norsk ved siden av lærerjobben.

Utdannelse: Siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i Bergen.

Arbeidserfaring: Oljeselskapene Norsk Hydro i Oslo, Statoil, Noreco og Total i Stavanger. Ett års undervisning på Strand videregående.