Går til finalen i Unge forskere

De skal til Oslo og kjempe om prispenger: Fra venstre Ingrid Marie Bull-Njaa Ørland, 3STE, Selma Dybvig Søreide, 3MDG, og Anton Bugge, 3STD.

Enda en gang er elever fra Katedralskolen blant landets glupeste, og nå blander Bjergsted seg inn i det gode selskap.

- Vi er ikke så dumme som vi ser ut, sier Selma Dybvig Søreide med et smil. Og smile kan en elev på skolens dramalinje, men mer enn dét: Hennes fordypningsoppgave i norsk var så god at den kom med i landsfinalen i Unge forskere-konkurransen.

I de siste to årene har Katedralskolen forsynt seg grovt av premiene i humanistisk klasse i Forskningsrådets tevling. I 2017 kom fem finalister fra skolen, og Sigrid Vårvik Sønnesyn vant. I 2108 havnet fem elever i det gjeveste selskapet, der Tonje Beisland stakk av med førstepremien.

Kongsgård

Alle disse finalistene gikk på Kongsgård, men i år er én av de tre finalistene altså fra Bjergsted, der elevene har dans, drama eller musikk i tillegg til de vanlige fagene på videregående.

- Kongsgård-elevene har vært kjent for å ha de flinkeste elevene som også hevder seg i landsomfattende konkurranser. Derfor føler jeg at jeg nå slår et lite slag for Bjergsted, sier Selma.

- Snakket vi om kunstnernes triumf over nerdene?

- Det er vel å ta litt hardt i, men jeg synes jo dette er gøy, sier Selma fra klasse 3MDG.

Ungeforskere2019

Da Selma Dybvig Søreide (forrest på bildet) var åtte år, gikk hun i 8. mars-tog sammen med moren. Siden har jenta vært feminist. (Oppslag i Rogalands Avis).

Feminisme

Jenta med en svært stillfarende og beskjeden fremtoning nådde finalen med en norskoppgave om feminismen i dag. Hun analyserte sakprosaboken "Kjære Ijeawele, eller et feministisk manifest på femten forslag" av Chimamanda Ngozi Adichie og sammenlignet den med sakprosaboken "Brev til en ufødt datter" av Anne Bitsch.

Selma konkluderer med at feminismen trengs. Kvinner må få de private utfordringene de møter som kvinner ut i det offentlige rom, ellers vil man ikke kunne endre samfunnsstrukturen og måten vi tenker om kjønn på, hevder hun.

Til høsten går Selma på teaterlinjen på Romerike Folkehøgskole.

Romfart

Anton Bugge fra 3STD på Kongsgård skrev en usedvanlig høytflyvende oppgave i faget Kommunikasjon og kultur. "Mennesket oppsummert på 30 centimeter: en kritisk diskursanalyse av innholdet på gullplaten festet på Voyager 1 og 2".

Voyager 1 og 2 er romsonder som ble skutt opp i 1977, og på de gullbelagte vinylplatene hadde den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA laget et sammendrag av menneskehetens historie, i form av hilsener, bilder og musikk.

- Innholdet var sterkt preget av et amerikansk perspektiv. For eksempel ble bildet av et hus i en landsby i New Mexico kalt et moderne hus, mens et hus i Afrika fikk merkelappen hus. Altså sidestilles et bittelite sted i USA med et kontinent med 1,2 milliarder mennesker, konkluderer Anton.

Til høsten studerer Anton statsvitenskap på Universitetet i Oslo.

Skogens dikter

Natursynet i Hans Børlis dikt. Slik lyder temaet for norskoppgaven til Ingrid Marie Bull-Njaa Ørland fra 3STE på Kongsgård. Børli var tømmerhogger som gjennomlevde overgangen fra tradisjonell til moderne skogsdrift.

- Samtidig som han ser de nye metodene komme, minner Børli om menneskets plass i naturen. Vi skal bruke naturen, men uten å ødelegge den, hevder Ingrid Marie.

Til høsten går Ingrid Marie på Sagavoll folkehøgskole.

Prisdryss

Fredag 12. april faller juryens dom i Unge forskere-konkurransen. Da deles det ut inntil tre førstepremier på 10.000 kroner hver, inntil fire andrepriser på 7000 og inntil tre tredjepremier på 5000.

Dessuten sendes tre finalister til det internasjonale og 14 dager lange seminaret London International Youth Science Forum i juli-august, foruten at én finalist får overvære utdelingen av Nobels fredspris i Oslo.