I Garborgs fotspor

Torsdag 1. november tok 19 elever, to lærere og en avdelingsleder, fordelt på 8 biler, turen fatt nedover Jæren for å lære mer om Arne og Hulda Garborg, vår lokale kulturhistorie og viktige tiår som forandret Norges for ettertiden.

Dagen startet på Garborgsenteret sentralt på Bryne. Der fikk elevene høre et allsidig foredrag om Arne Garborgs oppvekst, litteratur, arbeid for kvinnerettigheter og likestilling, i tillegg til morsomme anekdoter om både Garborg selv og hans samtidige forfatterkolleger. Visste du for eksempel at Garborg og Kielland brevvekslet, men ikke snakket så godt sammen da de traff hverandre. Vitner har kunnet fortelle at de en gang ble stående ovenfor hverandre på et gatehjørne i Christiania. Ingen av den visste hva de skulle si. Heldigvis visste Garborg at Kielland hadde hatt bronkitt, og etter noen minutters stillhet klarte han å ytre et lite «Hvordan går det med bronkitten?». Kielland var glad for at han kunne replisere, «Jo, takk, meget bedre. Jeg skal hilse hjem til Jæren» og at dette var samtale nok til at det ikke var altfor uhøflig å gå.

Fra Bryne gitt turen videre til Knudaheio. Elever, lærere og avdelingsleder trosset surt jærvær og fikk se både skoene som ble stjålet og tatt med til USA på 1930-tallet og studere det meget gode vitnemålet Garborg fikk til artium. Fra Knudaheio gikk turen til slutt til Fotland mølle. Avdelingsleder Jon Skrudland kunne fortelle noe om mølledrift og dele egne barndomsminner derfra, før lunsjen ble konsumert. Etterpå fikk alle som ville leke, rake og kjenne på ulike typer korn i installasjonsutstillingen «Å skille klinten fra hveten» fra kunstnerduoen Anne Haaland Bland og Evy Horpestad Tjåland.

garborg01
Bilder fra Garborgekskursjon