Heder for studie i innestengt sex

-Likestillingen er ikke helt i mål, for eksempel har vi et stykke igjen til likelønn, sier Agne Bore.

- Likestillingen er ikke helt i mål, for eksempel har vi et stykke igjen til likelønn, sier Agne Bore.

Enda en elev på katedralskolen har utmerket seg: Agne Bore fikk Garborgprisen.

Hun har skrevet om dobbeltmoral og kvinner som gjemmer seg bak menn. For sin fordypningsoppgave i norsk i vg3 ble Agne Bore tildelt Garborgprisen. Den går til forfatteren av "oppgåva som var mest i Arne og Hulda Garborg sin ånd", og deles ut av Garborgsenteret på Jærmuseet.

"Kvinner som trer fram i det dobbeltmoralske lyset", lyder tittelen på Agnes oppgave. Der dissekerer hun kvinnesynet i debutromanene til Amalie Skram og Hulda Garborg, henholdsvis Constance Ring og Et frit Forhold.

- Handlingen i romanene foregår på slutten av 1800-tallet, da mannen kunne ha utenomekteskapelig sex, gjerne med prostituerte, selv om samfunnets oppleste moral forbød det. Kvinnene, derimot, måtte pent holde seg på matta, forteller Agne.

Constance Ring gifter seg sent. Hun fikk en streng og tilknappet oppvekst som ikke akkurat gjorde henne åpen for seksualitet. Det går ikke bedre enn at mannen hennes er utro med en tjenestepike. Men skilsmisse, det er umulig.

Dina Halvorsen, hovedpersonen i Et frit Forhold, tar butikkjobb i Kristiania, der hun innleder et intimt forhold til den gifte sjefen. Men skille seg kan han ikke; mannen er økonomisk avhengig av sin kone.

Har verden gått framover siden Skram og Garborg skrev om sine forknytte figurer?

- Skilsmisser er blitt vanlige, og det har både gode og dårlige sider. Det vesentligste, likestillingen, er kommet godt på vei. Vi er nesten framme, men det nytter ikke å legge seg ned og slappe av før vi er helt i mål, sier Agne Bore.

Norsklektoren hennes på Stavanger katedralskole er Bente Stausland Skartveit.

Alder: 18.

Bosted: Klepp.

Klasse: 3MDG

Planer: Jobbing til høsten og franskstudier i Paris til våren.