I Vg2 lot hun skolen seile sin egen sjø

Sjøkvinnelivet ga mersmak. Bea vil gjerne mønstre på "Sørlandet" igjen til sommeren.

Bea byttet ut bølgeskvulp i Breiavatnet med orkan i Karibien.

Hva med reiseruta Bråstein-Sandnes-Lura-Mariero-Hillevåg-Kongsgård?

Den svinger kanskje ikke så veldig.

Hva med Norge-Frankrike-Spania-Italia-Tenerife-Kapp Verde-øyene-Colombia-Panama-Cuba-USA?

Det er muligens litt mer sus her, ja.

Ikke bare sus, men hyl, ja hyling og skriking i riggen fra en orkan som kom feiende i 77 knops fart over skuta i Karibien, det vil si 142 kilometer i timen. Da følte hun seg nok litt liten og lett, 17-åringen fra Bråstein som tilbrakte forrige skoleår på fullriggeren "Sørlandet".

Fullriggeren Sørlandet

Fullriggeren "Sørlandet" i Den engelske kanal. (Foto: Stine Bryn)

- Når vi skulle på do, måtte vi krysse det åpne hoveddekket. I uvær kunne vi bli kraftig spylt av en bølge. Da gjaldt det å holde seg fast, forteller Bea Robberstad Jåsund. Hun er atter blitt tørr bak ørene og setter ikke lenger sjøbein.

Fartstid fra en liten båt med påhengsmotor på hytta ved sjøen var alt jenta hadde da hun kom over en annonse for "A+ World Academy", en seilende skole om bord på fullriggeren Sørlandet.

- Jeg syntes det virket interessant, og da var det jo bare å kjøre på og håpe det beste, sier Bea. Moren hennes var nok ikke fullt så djerv; hun fulgte nøye med på værmeldingene under toktet, og både hun og Beas far besøkte datteren under landligge på Tenerife og i Miami.

En 90 liters bag fikk Bea tilsendt fra skolen. Ned i den måtte hun stappe sovepose, klær og alt eleven trengte av personlige eiendeler for et år til sjøs. Og nesten like trangt som i bagen ble det blant folkene om bord: 60 elever, fem lærere og 10 sjøfolk. Har du sett "Sørlandet", skjønner du at det ikke ble rom for lange, ensomme spaserturer om bord.

Høydepunkt? Å stå på dekk under en bekmørk nattevakt på havet, løfte blikket mot stjernene og la blikket sveipe over morilden. Det var som om himmelen speilet seg i havet, erindrer Bea.

Men la oss ikke romantisere. 60 prosent av tiden var fartøyet på havet, uten internett og telefonforbindelse. Tøft for tenåringer?

Bea berging av seil

Berging av seil er en luftig jobb. (Foto: Stine Bryn)

- Det var faktisk litt deilig å ha fri fra sosiale medier og alt det der, hevder Bea tappert.

På "Sørlandet" hadde hun selskap verken av Gunnlaug Ormstunge eller Einar Tambarskjelve, for Vg2-året foregikk i regi av en kanadisk skole, etter amerikansk system, og all undervisning foregikk på engelsk.

Nå går Bea i Vg3 på Katedralskolen og må ta igjen en god del i fagene, blant annet i norsk. Eksamen i fransk må hun avlegge som privatist, men mange harde tørner har eleven hatt allerede. For eksempel berging av seil langt oppe i riggen mens skuta hiver på seg i grov sjø.

Bea syr seil

Bea Robberstad Jåsund syr seil på jibbebommen helt forut. (Foto: Stine Bryn)

- Det var skummelt de første gangene. Etterhvert forsvant høydeskrekken. Sikkerheten ble det lagt stor vekt på, og vi hadde oftest god kontroll i riggen. Å stole på seg selv var viktig. Og husk, vi hadde en god del maksvær med sol og varme. Det var veldig kjekt å seile med "Sørlandet", forteller Bea.

Om bord var fire jenter fra Stavanger-området, blant andre Hedda Stangeland, elev på Katedralskolen i Vg1. Brorparten av ungdommene hadde norsk pass, og sammen med dem seilte fremmede fugler fra Storbritannia, Kina, Mexico og Columbia.

- Det viktigste jeg lærte på det lange toktet, var at det lønner seg å ta ansvar og jobbe hardt, og at en må ta vare på folk rundt seg, ikke minst når en bor trangt, sier Bea, før hun setter kursen mot Bråstein.

Bea Friminutt på Sørlandet

Friminutt. (Foto: Stine Bryn)

Alder: 18 år.

Bosted: Bråstein i Sandnes.

Yrke: Elev i Vg3 på Stavanger katedralskole, klasse 3STD.

Fartstid: Gjennomførte Vg2 i skoleåret 2017-18 om bord på fullriggeren "Sørlandet" av Kristiansand. Lånekassen gir stipend, men Bea måtte ut med en betydelig egenandel til dekning av skolepengene.

Planer: Har lyst til å seile som frivillig på tokt med "Sørlandet" til sommeren, og kan tenke seg å ta litt maritim utdanning senere.