Juletre i mai

«Tabula rasa» av Marielle Olsson Larssen – performancekunst på Tou 3 mai 2017

Performancekunst, vissent juletre, nytteløse vannøvelser, hvinende hyl fra forsvarsløse mink, lek med Munch og Skolen i Athen på Tou 3. mai.

Den årlige kunstutstillingen på Tou ble en stor suksess. Ca 250 besøkende, 3 solgte kunstverk og undrende blikk møtte forklarende analyser. Hemmeligheter ble hengt opp i treet, folk fikk se og høre den store, den redigerte og den lille fortellingen om kjærligheten og en stor takk rettes til bibliotekets kopimaskin som dermed åpnet for undring over identitetskonstruksjoner i vår tid. En stor takk til elevene som gjennomførte årets lengste skoledag, til publikum som fant veien til Tou og til Lene Aareskjold og Per Arne Alstad som igjen åpnet dørene for oss på Tou.

Marielle Olsson Larsen lot seg inspirere av Marina Abramocivs performancekunst. Et av hennes mest kjente verk er «The Artist is present» framført på MoMa i New York, 2010. To stoler, et av verdens største gallerier, en åpen invitasjon til å møte kunstneren ansikt til ansikt, blikk mot blikk, uten ord. Marielle lot kroppen bli et lerret og overlot malerpenselen til publikum. Hvem blir jeg i møte med den andre?

«1933 2017» av Olav Wixøe Svela

Juletre i mai.

Like skrudd som soleksem i desember. Så er da også juletreet vissenbrunt, men pynten og lysene glitrer lik barneøyne.

Høyt i toppen lyser ingen stjerne. Der troner en hundrelapp. Ved foten ligger en gave i kommunegrått papir, delvis avrevet. I åpningen skimter vi en bok med tittelen Mein Kampf. Men dette er ikke Knausgård i tysk utgave, dette er Hitlers forskrudde åndsverk, og hans forhatte fjes med skobørstebart og forførerisk venstreorientert sleik skuler imot oss fra omslaget.

Ved siden av du brune, dryssende tre sier Olav Wixøe Svela god dag. Han er mester for denne installasjonen og forklarer: Juletreet symboliserer den skrantende kapitalismen, hvor penger har avløst Gud. Så vokser høyrepopulismen fram, og dens nifseste avlegger er nazismen.

- Dette er en advarsel. I 1933 overtok Hitler tok makten. Noe lignende kan skje igjen om vi ikke er på vakt, sier Olav Wixøe Svela.

«Kun en kopi» av Ågot Oftedal Hansen og Mie Rygh Reianes

KK2017 Vannkanne