Klar for musigalskap

Pippin i Lasse Gelleins blå skikkelse og hans tre sorte hjelpere: Fra venstre Marthe Falkenhaug Lea, Julio Daniel Ragnhildstveit og Mari Lausund Tengesdal

Hva er nøkkelen til suksess? Nei, dette er ikke enda en selvhjelpsbok. Dette er en musikal.

Pippin Matteo Delgado

Matteo Østerli Delgado har mye å spille på.

- Alle inn på scenen!

- Litt mer lyd på paukene!

- Danserne klare?

- Prøv marimbaen!

- Vi tar denne scenen én gang til!

- Nå er det sangøvelse i Bøketrappa!

Her er det system i galskapen og glaskap i systemet, her er virvaret som må til for å føde en musikal, her er veer av ymse slag; det ropes og skrikes og hoppes og danses og presses, men lystgassen mangler, det får holde med full gass i lysten til å lage noe kult, noe som kan mosjonere mellomgulvet og massere hjernen.

Norgespremiere

Katedralskolens avgangselever i Bjergsted frister med norgespremiere på musikalen "Pippin" 15 november. Syngespillet har intet å gjøre med Pippi, den rødhåra, svenske jenta som barnevernet burde ha uskadeliggjort; dette er en amerikansk musikal som så scenens lys for første gang i 1972.

Han prøver å finne seg sjøl, hovedrolleinnehaveren prins Pippin, og rundt ham svermer en svartkledd trio av gåtefulle hjelpere, de såkalte lederjokerne. Pippin dreper faren, kongen, og tar over tronen, men oppbyggelig nok gjør faren comeback i levende live. På sin ferd for å finne seg sjøl studerer Pippin, han kriger, han lever hverdagslig, men hva blir det av ham til slutt?

- Kom og se stykket, lokker Lasse Gellein, som gir liv og røre til Pippin.

Pippin danserne

Folksomt på scenen.

Tradisjon

Han og de tre hjelperne fyller hovedrollene i stykket. På skolen dyrker de fire hver sin spesialitet, dans, drama eller musikk. Siden de i stykket skal både danse, synge og spille teater, lærer de triks av hverandre under øvelsene. Avgangselevenes musikal er en stolt tradisjon, og vanligvis har orkesteret sittet bakerst på scenen. Men denne gang hadde plassen blitt for liten til 12 musikere og lyden for dårlig, så hva gjør man da? Flytter hele gjengen til et tilstøtende rom, Black Box, der alle musikerne mikkes opp. På et lerret ser de de bildeoverføring av det som skjer på scenen, slik at de holder tone-tritt med danserne og skuespillerne.

Spennende

- Dette er nytt og spennende, men vi skal nok få det til, beroliger musikalsk ansvarlig og kapellmester og musikklærer Eddie R. Andresen. Hver musiker har utstyr til å lage sin egen miks av orkester, solister og kor, mens lydtekniker Eivinn Arne Jensen Larsen sitter i salen og lager samklangen for publikum.

Pippin kapellmester Eddie

Kapellmester Edde R. Andresen svinger taktstokken. I bakgrunnen trompetist Eira Lemstad Berg.

I det kreative virvaret i Forestillingssalen greier regissør og dramalærer Lydia Lápidus Radlow å holde oversikten. Til nå har aktørene bare øvd på deler av musikalen, men snart skal de sy lappene sammen, forsikrer hun.

- Siden dette er en skoleforestilling, må vi vel lære noe av "Pippin"?

- Hva nøkkelen er til suksess. Stykket handler om alle valgene som kan føre til framgang for et menneske, sier Lydia. Produsent Kari Klæboe Koksvik synes vi bør få enda mer igjen for billettpengene:

- Musikalen skal gi publikum evig liv, og den skal skape fred i Midtøsten.

Her sikrer du deg billett

Hva: Musikal skrevet av amerikanerne Stephen Schwartz og Roger O. Hirson. Premiere i 1972. Siden er den blitt flittig spilt, også på Broadway.

Handling: Den unge prinsen Pippin er på leit etter mening i livet. Pippin ledsages på livsveien av tre mystiske gjøglere og et helt teaterensemble med en stor ambisjon: Å levere en uforglemmelig show.

Aktuell: Settes for første gang opp i Norge med avgangselever på Stavanger katedralskole. Premiere 15. november og vises ni ganger.

Ansvarlige: Lydia Lápidus Radlow, regissør, Kari Klæboe Koksvik, produsent, Maria Røyneberg Pedersen og Victoria Jane Harley, koreografi, Merethe Maberg, lysdesign, Eddie R. Andresen, musikalsk ansvarlig og kapellmester, Eivinn Arne Jensen Larsen, lyd.