Klassekompiser i kamp

I teaterleken legger Heine litt press på Ingeborg. (Foto: Stig Håvard Dirdal)

Heine hiver seg over Ingeborg. Heldigvis skjer det ikke på skolen.

Det ser stygt ut. Men så skal det heller ikke være pent, dette teaterstykket. Heine leker far og Ingeborg leker datter i "Barn som leker", der de ryker sammen i et basketak.

- Jeg har mye aggresjon i meg i denne rollen, og tar den hardt ut i leken, sier Heine Røise om sin framfusende atferd overfor Ingeborg Kjetland Skarsgaard. De går ellers sammen i full fordragelighet på musikklinjen i klasse 2MDF i Bjergsted.

BarnKjellerteater

De reflekterer et mangelfullt familieliv. Fra venstre Heine, Tiril og Ingeborg. (Foto: Stig Håvard Dirdal)

Bare Katedralskolen

Alle de fire skuespillerne i det stykket Barne- og ungdomsteatret på Rogaland Teater nå viser, hører til Katedralskolen. Men disse elevene må være alvorlig skolevalghemmet, for ingen går på dramalinjen, selv om de åpenbart elsker teater. Tiril Bru Østreborge nærmer seg siste sving på studspes i Vg3 og Mina Serene Flytlie tripper snart ut av det siste året på danselinjen.

Ingeborg: - Jeg har holdt på med teater i mange år, men det er musikk jeg er mest interessert i. Derfor ble det musikklinjen.

Heine: - Jeg har også lang teatererfaring. Å spille teater, er jeg veldig glad i, men dramalinjen er så mye mer. Jeg liker ikke å være en farge, for å si det sånn. Og musikken har jeg holdt på med hele livet; den betyr mest.

Mina: - Jeg synes det er gøy å danse på skolen og drive med teater i fritiden. Studier innen dans eller teater begynner jeg neppe på, men jeg håper det blir noe kreativt.

Winchester

For Tiril Bru Østreborge går veien lukt til de skrå bredder til høsten. Hun er kommet inn på musikkteater-studiet på Universitetet i Winchester i Storbritannia.

- Hva det var som fikk meg til å satse på teater? Det var nok opplevelsen av "The Lion King" i London i 2016. Også åtte år tidligere hadde jeg sett musikalen, men denne gangen slo det ned i meg: det er dette jeg vil drive med, forteller Tiril.

Hun har trivdes på studspes på Kongsgård og angrer ikke på at hun lot være å velge dramalinjen i Bjergsted. På Barne- og ungdomsteatret begynte hun først for halvannet år siden, men hun har i tillegg en meget fryktinngytende karriere bak seg.

BarnKjellerteater2

Mina går på danselinjen på Katedralskolen, men liker å spille teater i fritiden. (Foto: Stig Håvard Dirdal)

Skremmende

Som aktør i Halloween-opptredener i Kongeparken og i et spøkelseshus i en ungdomsklubb på Gausel har hun prøvd å skremme mindreårige. Dessuten har hun opptrådt i Gosen-revyen, uten å virke like skummel.

Litt nifs kan også "Barn som leker" virke, men på annet vis. Der skildres fire barn eller ungdommer som blant annet leker mor, far og barn. I leken avspeiles et ugreit familieliv, og da kommer det alvorligste i stykket fram.

- De fire oppfatter mer enn foreldrene tror, men ikke alt. De vet mer enn de burde, men skjønner ikke hva alt betyr, forteller Tiril. Hun og medspillerne mener stykket bør mane til ettertanke, ikke bare for ungdommer, men minst like mye for foreldre.

Utvalg

Og nå presser spørsmålet seg på: hvorfor greide de fire katedralskolelevene å danke ut alle andre som ønsket seg rollene?

- Vi er de kuleste, erklærer Heine, sannsynligvis som en spøk. Under auditionen ble skuespillerne delt opp i arbeidsgrupper, og regissør Henrik Bjelland likte godt det disse fire katedralskoleelevene fikk til.

Nå er alle fem spent på hva publikum synes.

BarnKjellerteater3

Alle de fire aktørene i "Barn som leker" går på Katedralskolen - ingen av dem på dramalinjen. (Foto: Stig Håvard Dirdal)

Hva: Oppsetning av Barne- og ungdomsteatret på Rogaland Teater.

Varighet: Premiere 31. januar. Spilles til og med 21. mars i Kjellerteatret.

Forfatter: 20-åringen Tron-Petter Nilsen Aunaas. Med denne teksten vant han Den Unge Scenens Dramatikkonkurranse. "Barn som leker" spilles på flere scener denne vinteren.

Regissør: Henrik Bjelland.

Skuespillere: Mina Serene Flytlie, Heine Røise, Ingeborg Kjetland Skarsgaard og Tiril Bru Østreborge.