Mattehjerne i norgestoppen

Bare seksere i standpunkt i matte på Katedralskolen. Men så er da også Espen Sund høyt oppe i Abel-konkurransen.

Espen Sund har nådd finalen i Abel-konkurransen. Men noen typisk nerd vi han ikke være.

Hva er det minste positive heltallet som ikke har noen felles primfaktor med produktet 1⋅2⋅3⋅4⋅5⋅⋯⋅199⋅200?

Greier du oppgaven ovenfor, er du glup i matematikk. Denne nøtta fikk deltakerne i andre runde av Abel-konkurransen slengt til seg. I denne og den første runden gjorde Espen Sund det så bra at han er klar for finalen i Trondheim.

Sammenlagt etter de to rundene havnet Espen fra 3STA på delt sjetteplass. Før selve finalen skal konkurrentene ligge i treningsleir, der de får veiledning av sprenglærde professorer. Oppgavene i finalen er nemlig så vriene at de krever forberedelse.

Matte har jeg likt helt siden jeg begynte på skolen. Men det var først i femte klasse jeg skjønte at jeg lå over gjennomsnittet, forteller Espen.

Han er glad i matte, men har ikke faget i Vg3. Hvorfor? Fordi han gjorde seg ferdig med all matematikk på skolens høyeste nivå i fjor, det vil si r1 og r2. Sist høst tok han faget Matematiske metoder 1 på Uis (med karakteren A), og denne våren har han tenkt å sluke et emne til.

For noen av oss er matte mer et brekkmiddel enn et nytelsesmiddel. Hva skal til for å bli flink i faget?

Selvfølgelig må en ha et visst talent, men arbeid betyr mye mer enn du tror. Og skal du bli flink, må du gjøre faget interessant for deg sjøl. Da kommer den nødvendige motivasjonen, sier Espen.

Han liker å løse vanskelige oppgaver i fritiden, men ikke typiske skoleoppgaver der det er mye om å gjøre å jobbe etter formler. Espen foretrekker utfordringer som krever at en tenker kreativt, utenfor den berømmelige boksen.

Det er slike oppgaver konkurrentene i Abel-konkurransen får. Kun med passer, blyant, papir og hjerne må de finne en vei gjennom villniset av tall og figurer.

- Selv om jeg liker matematikk, unngår jeg å virke som en typisk nerd med dårlig holdning. Og her på Kongsgård får en jo respekt hvis en er interessert i et fag, sier Espen.

Løsning på oppgaven ovenfor:

Svaret er 1 (og ikke 211,som man kunne fristes til å tro).

Historie: Årlig matematikk-konkurranse. Arrangeres av Norsk Matematisk Forening, første gang i 1918. Konkurransen er oppkalt etter Norges største matematiker, Niels Henrik Abel 1802-1829) fra Finnøy

Form: To innledende runder arrangeres på skolene. Derfra går de beste til finalen. Konkurransen er åpen for ungdom til og med vg3, ingen aldersgrense nedad.

Finale: I år arrangeres den og treningsleiren 3.-7. mars i Trondheim. En internasjonal finale holdes senere.

Katedralskolen: Espen Sund i 3STA er i finalen, der 25-30 elever deltar. Hans Dahle Kvadsheim i 3STB og Eskil Vik i 3STA var i den øverste tredjedelen i runde to.

Espen Sund Abelkonkurransen

Alder: 18 år.

Yrke: Elev i 3STA på Stavanger katedralskole.

Framtidsplaner: Militærtjeneste i Luftforsvaret fra høsten av, deretter matematikkstudier på NTNU.