Med Kiwi for PIS

Alva Helgeland (t.v.) og Frøydis Fjelldal fyller på i frysedisken.

To jenter på Katedralskolen jobbet for å gi palestinere håp. Og håpet er lysegrønt.

- De er så flinke og greie! Butikksjef Sissel Moen i Kiwi-butikken på Tasta gir en utmerket attest til de to katedralskolejentene i grønne jakker. Alva Helgeland i 3A og Frøydis Fjelldal i 3B har skaffet seg seks timers jobb til inntekt for skolens PIS-prosjekt.

Elevene på Stavanger katedralskole og en del andre videregående skoler har sitt eget motstykke til Operasjon Dagsverk, og jobber en dag for barn og unge i flyktningeleire i Midtøsten.

Alva gjør gjerne en innsats for PIS, men synes informasjonen i forbindelse med prosjektet har vært litt skjev.

- Vi får høre mye om palestinernes side i Midtøsten-konflikten, og lite om israelernes, mener hun,

Frøydis synes det burde være anledning til å gå med innsamlingsbøsser for dem som ikke greier å skaffe seg jobb. Men nå må de begge kaste seg over pallen med tørrvarer som skal plasseres i butikkhyllene.

Per Birkeland Hagen tar støvsugeren fatt på aksjonsdagen. Hver fredag gjør han rent i huset til mormor og morfar ved Hillevågsvatnet. Renselsen tar en drøy time, og i dag går betalingen til PIS. Per er ett av en rekke barnebarn som i årene løs har hatt denne jobben i en praktfull, 120 år gammel villa.

- Jeg støtter med glede PIS-aksjonen, og beklager at jeg ikke søkte om å få besøke leirene da jeg gikk i andre klasse, sier Per.

PIS2 2017

Per Birkeland er en racer med støvsugeren.

Hva: En aksjon blant elever på videregående skole til støtte for mennesker i palestinske flyktningeleire. Elevene skaffer inntekter ved å jobbe hos private og i bedrifter.

Hvor: I Aidaleiren på Vestbredden ved Betlehem går pengene til AlRowaad-senteret. Der får barn og unge danse, spille instrumenter og leke. I Shatila-leiren ved Beirut i Libanon støttes en barneskole, en barnehage, et fotballprosjekt og en ambulanse betalt av PIS.

Samarbeid: Foruten Stavanger katedralskole deltar elever fra de videregående skolene Bryne og Sandnes.

Opprinnelse: PIS ble til på Stavanger katedralskole i 2003-2004 med daværende rektor Ivar Walde som pådriver. Siden er de andre skolene kommet til.