Nesten som NASA

Det smaker litt av Cape Canaveral. Avdelingsleder Inge Christ (foran) og elev Håvard Hetland Vestbø pumper luft til utskytning. Sara Hønsi (t.v.) og Marie Heng Bjoland aner en høytrykket stemning.

Noen elever trenger en rakett i baken. Men ikke denne gjengen.

- Fem, fire, tre, to, en!

- Svuuuuuusj!

Opp av røykskya farer en liten svart rakett. Den streber mot stjernehimmelen som en forventningsfull Idol-deltaker, men kommer snart ned på jorda igjen som en av de utstemte.

Utskytningsrampen er sammensveisede kobberrør i u-form. Før oppskytningen gjorde en katedralskoleelev energiske opp og ned-bevegelser med håndtaket til ei sykkelpumpe, eller kanskje var det ei bilpumpe.

- Nå har vi 17 bar. Dette trykket burde holde.

Raket2

Casper Berg Omland har sparket til utløseren og raketten farer til værs. Bak fra venstre Håvard Hetland Vestbø, Fatima Yasefi, Ingve Aleksander Hetland, Juliane Løkke og Marius Rødder Bjørnøy.

Da nedtellingen er kommet til én, sparker eleven til en hendel på kobberrøret. Dermed slippes trykkluften bort til raketten, og den farer opp med et sugende svusj. Rundt 100 meter over bakken kommer de mest streberske prosjektilene.

17 katedralskoleelever med jevn kjønnsfordeling står på plenen ved utskytningsrampen. Det er tydelig at de har fått kontakt med guttungen og jentungen i seg, barnet som elsker å høre snodige lyder, stå i ei røyksky og se ting fare opp i lufta.

Rakett3

Oppløftet stemning.

Men denne lekelysten har disse elevene tatt noen trinn videre, siden de går på Katedralskolens forskerlinje i Vg1. Nå besøkes skolelaboratoriet på Universitetet i Stavanger, der Inge Christ regjerer som en krysning mellom Petter Smart og fetteren til Albert Einstein.

Herr Christs snurrbart logrer av pedagogisk vellyst idet rakettene fyker til værs, mens forskerlinjens lærer, Svein Arne Eggebø Valvik, forklarer tanken bak forsøket: Det dreier seg om den hypotetisk-deduktive metode. Altså skal en hypotese, en antakelse, prøves ut i praksis.

- Svuuuuuusj! Hypotesen funka. Det vitner de om, de mange rakettene som ligger på taket av universitetsbygningene.

Rakett4

Avdelingsleder Inge Christ på skolelaboratoriet på UiS introduserer neste forsøk, Newton-bilen. Miriam Efundem Agbor (t.v.) følger nøye med.