Toppløper på 66

Toppløper på 66

- Gjør treningen enkel, råder Harald Liebich. Før turen rundt Mosvatnet slengte han på seg ei t-skjorte og beholdt skoene og buksa han hadde brukt i klasserommet.

 

Ikke bare er han litt oppe i årene, han ligger høyt på norgesstatistikken også.

Helt bakerst i startfeltet stilte han seg opp. Gjennom de sorte hornbrillene betraktet mannen noen av de 3000 konkurrentene i Tresjøersløpet i Stavanger. Aldri om han skulle være en patetisk gamling som ble forbiløpt i ett kjør.

Så satte feltet seg i bevegelse. Ganske raskt skjønte lektor Harald Liebich at han hadde trent seg opp til et høyere nivå enn gjennomsnittet. Det var kollega Live Fagerli som hadde lokket ham til å delta. Først strittet han kraftig imot. Så ga han etter og ble bestevenn med joggeskoene.

T-skjorta han løp i, hadde dette budskapet på ryggen: "Born in 1950". Dette sved nok like mye som svetten i mange konkurrenters øyne da han passerte dem.

HaraldLiebich rygg

Harald Liebich har aldri vært noe sofamenneske, men deltok i sin første idrettskonkurranse 62 år gammel.

Pent resultat

Da Harald kom til mål, hadde han løpt fra om lag 1500 deltakere, og med tiden 1.47 havnet han i den beste halvdelen, uansett klasse. Et pent resultat for mannen som i en alder av 62 deltok i sin første idrettskonkurranse.

I dag, fem år og 28 maratoner senere, hvorav to halvmaratoner, tenker han med et smil tilbake på debuten:
- Følelsen av å løpe sammen med mange andre, og å mestre det mot alle odds, var flott, forteller Harald Liebich.

Nå løper han minst ti timer i uken, og persen på helmaraton er 3.31, satt for to år siden i Brüssel. På norgesstatistikken i hans klasse, det vil si løpere mellom 65 og 70 år, ligger han som nummer fire eller fem. Tidligere holdt han andreplassen.

Tre seire

I Stavanger maraton har Harald de siste tre årene vunnet sin klasse. Og bestenoteringen på 12.45 i Mosvatnløpet hadde gitt ham fem i gym på videregående. Som om dette ikke er nok, er 66-åringens fysiske alder blitt målt til 28 år.

- Løpingen har gitt meg en veldig vitalitet. Da jeg var 60, planla jeg å gå av med pensjon i en alder av 62. At jeg hadde glede av å holde på lenger, tilskriver jeg løpingen, sier Harald.

- Du har åpenbart løpertalent. Er det bittert å tenke på at du kunne ha vært datidens Jakob Ingebrigtsen hvis du hadde begynt som guttunge?

- Nei, nei, nei, så god hadde jeg aldri blitt. Som tenåring var jeg flink til å løpe, men ikke eksepsjonelt. Mange av kameratene mine var større, sterkere og raskere. Jeg var liten og tynn og hadde min styrke i realfagene.

I idrett hadde jeg litt mindreverdighetskomplekser, og det er jo moro at jeg kan ta litt igjen nå. Hvis noen for ti år siden hadde sagt at jeg skulle få massevis av pokaler og medaljer, ville jeg ha betraktet det som science fiction, ler Harald.

HaraldLiebich Kypros

Klasseseierherre i Cyprus Marathon: Mr. Liebich from Norway.

Gladere og sprekere

At mannen ble gladere og sprekere etter at han begynte å løpe, var noe kona Lena la merke til. Dermed ble også hun fristet til fast følge med joggeskoene. Med mannen som hare bar det opp fra Ramsvig til Vardentoppen minst tre ganger i uken. Og snart steg formen hennes til nye høyder.

Vi vender kalenderbladene tilbake til 2014 og ser Lena og Harald på startstreken i Litauen. Hun skal løpe halvmaraton, han den doble distansen.

Klar, pang! Så bølget feltet avsted, og etterhvert skjønte Harald at dette kunne bli løpenes løp for hans vedkommende. Pulsklokken ga ham oppmuntrende beskjeder. For Lena gikk det også bra.

Men så ble det bråstopp. På grensen mellom Litauen og Hviterussland ble de to stanset høflig, men bestemt av vakter.

- Beklager, dere mangler et visumstempel i passet og må kjøres tilbake til start, lød beskjeden. Målet for halvmaratonen lå et lite stykke inne på Hviterussisk territorium, men Lena fikk ikke lov til å løpe dit.

Uten visumstempelet kunne de to få trøbbel med å slippe ut av Hviterussland, fikk de vite. Løpsarrangøren hadde gjort en tabbe og lovet gratis opphold og deltagelse året etter.

- Hendelsen var jo litt kjip, men den ble en god historie, sier Harald i dag.

Det er riktig det vi har hørt, at han snart skal slutte på Stavanger katedralskole. Men lektoren går ikke av med pensjon. Han løper avsted med den.

HaraldLiebich

Harald håper å kunne spisse formen og senke maratonpersen når han blir pensjonist.

Del denne artikkelen på:

Født: 30. desember 1950.

Utdannelse: Biologi hovedfag, dessuten eksamener av lavere grad i fysikk, kjemi og matematikk.

Karriere: Museumslektor på Stavanger museum i ni år etter avlagt embetseksamen. Deretter lærer i realfag, for det meste på videregående. På Katedralskolen siden 1995.

Kom i gang: Begynn med korte turer. Finn en bakke du kan løpe opp, slik at du blir svett på ryggen. Da får du så høy puls at kondisen forbedres.

Konkurranse: Vil du delta i et løp, må du hver uke tilbakelegge den samme distansen som i konkurransen. Altså må du løpe 8 km pr. uke før du deltar i Siddisløpet. Vil du gjøre det godt, dobler du distansen.