Teater-tvillingene

Teater-tvillingene

Hvem er hvem av disse to? (Foto: Stig Håvard Dirdal)

 

På scenen er de like som to dråper foundation. Bak dem står en mestermaskør.

Når vi ser Anna Engdahl i "Det tusende hjertet", er det lett å tenke på en ildsprutende drage. Rødt hår, røde briller, rød trut og extra hot temperament.

To jenter på Katedralskolen spiller damen hver sine kvelder, men det er omtrent umulig å se forskjell på de to. For å si det med George Orwell: Vi er alle like, men noen er likere enn andre.

Opptrapping

Forklaringen finnes noen kronglete trapper opp i bygget til Rogaland Teater. Der regjerer Jill Tonje Holter blant sminke og hår. Hun er maskør og parykkmaker og må ha fått ordre om å gjøre Lea Kaldestad Schur og Mina Serene Flytlie til kloner.

Tusende hjerte Lea og Mina

Her får vi svaret på hvem som er hvem på rollebildene: Lea Kaldestad Schur og Mina Serene Flytlie.

- Nei, det ble aldri sagt at de skulle være så like som mulig, men når det ble slik, er det jo kjempegøy, sier Jill Tonje Holter. (Mimikken røper at hun er søster til Marianne Holter, skuespiller på Rogaland Teater og tidligere elev på Katedralskolen).

I atelieret former Jill Tonje utseendet til personene som skal på scenen. Også for ti år siden ble "Det tusende hjertet" spilt, men da gjorde Jill Tonje henne til en gammel, grå frue med krøller. Denne gang skulle hun freshes kraftig opp.

- På Lea og Mina la jeg på foundation som tar bort all farge i ansiktet. Når en i tillegg setter på rød parykk som skjuler mye av pannen, utstyrer dem med røde briller og dessuten gjør leppene knallrøde, ser jentene veldig like ut, selv om de har litt forskjellig ansiktsform, sier Jill Tonje Holter.

Frisør

Hun utdannet seg først til frisør, og var i 2002 ferdig med en treårig utdannelse som maskør og parykkmaker fra Dramatiska institutet i Stockholm. Fra hun var seks til hun var 16 spilte Jill Tonje i Barne- og Ungdomsteatret på Rogaland Teater.

Jill Tone Holter

Maskør og parykkmaker Jill Tonje Holter ordner rødtoppen til Lea og Mina.

- Blikk for form og farge, ved siden av fantasi, er viktig å ha i dette yrket, røper maskøren og parykkmakeren.

Når utseendet til en rollefigur er blitt bestemt, må skuespillerne i Barne- og Ungdomsteatret hjelpe hverandre med sminke og parykk før forestillingene. Det går greit for Lea og Mina.

At de ser veldig like ut, tenkte jentene ikke på før de så en som skrev om teaterstykket i bloggen sin. Der ble Lea nevnt, men bildet var av Mina.

- Vi liker godt denne humoristiske rollen, siden vi kan kjefte og bruke oss på unger og menn, ja være skikkelig bitch, sier Lea og Mina samstemt. Det tusende hjertet byr på flermanneri, det vil si at Anna Engdahl har to ektemenn. Fruen har imidlertid god kapasitet til å skjelle ut begge.

Veteran

Veteranen av de to Anna'ene er Lea. Hun har vært med i Barne- og Ungdomsteatret siden hun gikk i tredje, og har spilt i "Beethoven", "Markens grøde") (begge voksenteaterstykker) og i "Ronja Røverdatter".

Mina har beveget seg på de skrå bredder siden hun gikk i syvende, og har en rolle i "Det suser i sivet" på CV'en. Hun går på danselinja i 2MDF i Bjergsted, men er vel så interessert i drama. Så da er vel drømmen å bli proff skuespiller?

- Nei, lyder svaret.

- Lærer, da?

- Interiørarkitekt.

Lea vurderte å gå på dramalinja, men hører til 2STA på Kongsgård, blant annet fordi hun ble fristet av fag som mangler i Bjergsted. Dessuten går heller ikke Lea med noen teaterdiva i magen.

Opplysning

Lyse hoder har Katedralskolen mange av, og hele seks av dem er med i "Det tusende hjertet". Aller lysest er toppetasjen hos våre tre gutter som spiller Engdahl-mennene. De betjener tidsmaskinen som spyttet ut fru Anna såpass nonchalant at hun havnet i rullestol.

Engdahl-karene har Jill Tonje Holter skjenket en ekstraskalle med lampe i. Denne tennes når innehaveren tenker ekstra hardt, men neppe på fruen.

Tusende Herman

Herman Pedersen Hilde, 1MDF, som Alfred Engdahl. (Foto: Stig Håvard Dirdal)

 
Tusende Balder

Balder Scheen Jacobsen, 1MDG, som Alfred Engdahl. (Foto: Stig Håvard Dirdal)

 
Tusende Trym

Trym Ekrheim, 2MDG, som Fredrik Engdahl. (Foto: Stig Håvard Dirdal)

 
Tusende Heine

Heine Røise, 1MDF, som Aleksander Semjonov. (Foto: Stig Håvard Dirdal)

Del denne artikkelen på:

Hva: Drama av Tore Renberg. Spilles ut året på Rogaland Teater. Regissør: Bjørn Ravn Carlsen. Komponist: Janove Ottesen.

Handling: Nina og Anton sendes ut på skummel leting etter hjertet til Aleksander Semjonov, som de finner halvdød på trappen.

Skuespillere: Mareike Wang som Nana Nekarina og Oddrun Valestrand som Irina Svetlana. Ellers medvirkende fra Barne- og Ungdomsteatret i to alternerende lag. Katedralskolen stiller hele seks aktører.