Med teater i blodet på snurrig hotell

- Det er hyggelig nå være datteren til Even, synes Ingrid Leinum Stormoen.

Bestefaren var det. Faren er det. Men Ingrid Leinum Stormoen tror neppe hun blir skuespiller.

Vandreutstilling har vi hørt om. Vandreforestilling er noe nytt. Her på det nedlagte Viste strandhotell går teaterpublikum fra rom til rom for å se scenene i oppsetningen Viste Beach Club. Syv elever fra Katedralskolen deltar, og blant dem er Ingrid Leinum Stormoen.

Stormoen? Akkurat.

Faren heter Even Stormoen, skuespiller på Rogaland teater og en av de ypperste i landet i sitt fag. Mannen med den buldrende bergensrøsten og det borende blikket er blitt tildelt Heddaprisen, norsk teaters høyeste utmerkelse.

Ingrids farfar, Kjell Stormoen (1921-2010), også han utstyrt med Dovregubbe-stemme som bar fra Bryggen til Fløyen, var eminent skuespiller i film og teater, dertil teatersjef, og ble hedret med St. Olavs orden for sin innsats for norsk scenekunst, film og kulturliv.

Merkverdig

Med denne arven brusende gjennom blodet forteller Ingrid, dog uten bulder i røsten, om den merkverdige forestillingen "Viste Beach Club". Iført tennisdrakt med skjørt virrer Ingrid rundt kjæresten, som er høy og mørk og teit. Manuset lagde regissør Claire de Wangen i samarbeid med aktørene fra Ungdomsteatret på Rogaland teater.

- Du kan si at det nedlagte Viste strandhotell spiller hovedrollen. Vi skuespillere fikk beskjed om å gå til rommene og la dem inspirere oss til å lage scener, forteller Ingrid.

- Snakker vi om et skummelt stykke?

- Dette er ikke noe skrekkens hotell. Stykket handler om 13 ungdommer som holder til der. De holder seg innendørs, for verden utenfor har ikke noe å tilby dem, sier Ingrid.

Viste strandhotell

Viste strandhotell, der forestillingen foregår.

Utradisjonell

"Viste Beach Club" er ingen tradisjonell forestilling med en tydelig handling som henger sammen, poengterer hun. Aktørene vil formidle en stemning. En kan ikke vente å forstå alt sammen, da blir en galen, advarer Ingrid.

En del av oppveksten tilbrakte hun i krinkelkroketrappene, i salongen og i øvingssalene på Rogaland teater, der hun var med pappa på jobb. Under øvelsene kunne hun gjerne være med på oppvarmingen av stemmen, det vil si ule muuuuuh og uuuuh, før hun fikk sitte ved sufflørens bord, der hun tegnet.

Allerede 11 år gammel kom teaterdebuten. Det skjedde i "Sandnes city", forestillingen i anledning Sandnes' 150-årsjubileum. Hun spilte datteren til figuren faren Even agerte, og småjenta fyrte av åndfulle replikker som denne: - Ka betyr det?

Pippi

Ni år gammel begynte hun av egen vilje på Barne- og Ungdomsteatret. Siden den gang har hun vært med i blant annet "Alice", "Doktor Proktors prompepulver", "Ronja Røverdatter", "Keiserens splitter nye klær", for ikke å snakke om "Pippi Langstrømpe" i Sola kulturhus, der hun spilte tittelrollen.

Men å hete Stormoen og spille teater er vel ikke bare enkelt?

- Det er hyggelig å være datteren til far, særlig når folk kommer bort til meg og gir ham komplimenter, noe han setter pris på. Ellers har jeg jo fått innblikk i yrkets fordeler og ulemper. Og hvis jeg skulle ha blitt skuespiller selv, kunne nok etternavnet mitt ha gitt prestasjonsangst.

- Så skuespiller skal du ikke bli?

- I øyeblikket tenker jeg at det finnes så mye annet kjekt å gjøre, men jeg har ikke bestemt meg. De aller fleste som går på dans, drama og musikk på Katedralskolen, velger ikke-kunstneriske yrker. Vi får jo generell studiekompetanse, avslutter Ingrid.

Katedralskoleelever Viste Beach Club

Katedralskoleelevene i forestillingen. Fra venstre foran: Sandra Martine Eskeland, Ingrid Leinum Stormoen og Maria Aamodt. Bak fra venstre: Helmine Mathilde Edvardsen, Runar Bjørnsen Jekteberg, Andreas Løve og Erlend Ravnange

Hva: En «feel bad»-forestilling Ungdomsteatret på Rogaland teater viser på det nedlagte Viste strandhotell. Regissør Claire de Wangen og skuespillerne utforsker tilværelsen etter undergangen. Spilles t.o.m. 18. mars.

Medvirkende: 13 ungdommer, én voksen og to barn. Syv elever fra Stavanger katedralskole.

Info: Les mer her:

Alder: 18 år.

Bosted: Storhaug.

Yrke: Elev på Stavanger katedralskole, dramalinjen, Vg3.

Fremtidsplaner: Vet ikke helt.