Pål dro på tur for å feste

Meditasjonslærer, anleggsgartner og portør. Pål Chesham stilte sporty opp for å orientere om buddhismen.

Så oppdaget han buddhismen.

- Vi buddhister skaper vårt eget liv, sa Pål Chesham da han forleden besøkte to Vg3-klasser i en religionstime.

Som ganske ung dro Pål Chesham sammen med en kompis til Australia. Formålet med turen var å feste og ha det gøy. Etter en tid i kenguruenes rike skiltes de to, og Pål dro innover i landet.

Der begynte han å lese bøker om meditasjon, og interessen for buddhismen ble tent. Senere oppholdt han seg i India i fire måneder for å suge til seg kunnskap om religionen. I dag er mannen meditasjonsinstruktør og praktiserer tibetansk buddhisme.

- I buddhismen har vi ingen gud. Dermed må vi skape vårt eget liv og stole på oss selv. I den forbindelse leter vi i vårt indre etter det grunnleggende ved tilværelsen, fortalte Pål Chesham til lydhøre elever i 3STA og 3STE.

I dag arbeider han som anleggsgartner og som portør på SUS. Meditere gjør han regelmessig, og da er oppøving av konsentrasjonen viktig.

- Man forsøker å konsentrere seg om ett punkt av gangen, i motsetning til hva som skjer i den flyktige hverdagen ellers. Man forsøker å slappe av, man vil frigjøre egoet og bli kjent med almenngyldige verdier som klarhet, visdom og medfølelse, forklarte Pål.

Buddha-statuer og altere finnes både i templer og i private hjem. Er det da slik at han tilbes, lød et spørsmål i timen.

- Buddha er ingen gud; Buddha er en tilstand av opplysthet. I den tilstanden har et menneske utnyttet sitt fulle potensial. Den historiske Buddha er et forbilde som lærer, svarte Pål.

Han illustrerte sitt poeng på gripende vis: Det kan bli reist en statue av en dyktig lærer på Katedralskolen, men vedkommende er ingen gud. Statuen skal bare vise et forbilde, forklarte han.