- Ut med snyltekjerringa!

Natasja (Benedicte Moberg Henriksen) t.v. forgifter familien hun er inngiftet i. Her forsøker Masja (Anne Gulliksen) å holde ut.

Dramaelevene i Bjergsted lokker publikum med undertrykte drømmer og tøylesløst sinne.

-Hun skal ut av huset i morgen! Jeg vil ikke se henne, det uhyret! Snyltekjerring, det er det hun er!

Med hevet pekefinger og skrikestemmen på det øverste hakket slynger rollefiguren Natasja ut sine ordrer. Nå vil hun sette den mangeårige hushjelpen Anfisa på porten. Benedicte Moberg Henriksens spiller Natasja slik at du får varmeeksem ved tanken på å ha et slikt vesen til kone, søster eller svigerinne.

I klassikeren "Tre søstre" av Anton Tsjekhov fra 1901 herjer og herser Natasja, svigerinne av søstrene. I stykket møter vi forfallet i den russiske overklassen, og søstrene forsøker å finne mening med livet i en liten landsby, dit de er havnet etter å ha vokst opp i Moskva.

15 dramaelever i vg2 i Stavanger katedralskole Bjergsted øver og øver og inviterer til to åpne "Tre søstre"-forestillinger den 10. og 11. april. Lokalet er skolens Black box med plass til 60 tilskuere. Intimteater, ikke klamteater.

- Det over 100 år gamle stykket er like aktuelt nå som den gang det var nytt, mener Benedicte Moberg Henriksen. I sentrum står jo den menneskelige psyke som knapt har forandret seg, bemerker hun.

Å undertrykke drømmen om Moskva, barndommens Moskva, dit hun så gjerne vil tilbake, det er noe skuespillets Irina strever med. Hun forsøker å virke glad utad, men er urolig og misfornøyd inne i seg, så dette er en studie i selvfornektelse, forteller elev og skuespiller Agnete Berge Skår.

Hvorfor tror vi gresset er grønnere på den andre siden av gjerdet? Det er et tema i dramaet. Et annet er relasjonene menneskene har til hverandre, og hvilke situasjoner dette skaper, sier Agnete, som spiller Irina.

Det er hun ikke alene om. Siden de 15 dramaelevene er flere enn rollene i "Tre søstre", varter lærer Kari Klæboe Koksvik opp med to lag av søstre som spiller annehver gang.

-Vi håper mange vil komme og se forestillingen vår, sier Agnete Skår Berge.

tsjekov2

Olga (Ida Agathe Hidle) t. h. trøster den gamle hushjelpen Anfisa (Hedda Signora Berggraf).

tsjekov3

Smisk fra Natasja (Benedicte Moberg Henriksen) t.v. ser ikke ut til å bite på Olga (Aline Høie).

tsjekov4

Hun er på hogget, dramalærer og instruktør Kari Klæboe Koksvik. Elevene bak henne er fra venstre Agnete Berge Skår, Anne Gulliksen (delvis skjult), Benedicte Moberg Henriksen, Einar Reinsnos Hildonen, Wilhelm Særvoll og Trym Ekrheim.