Vinker snart skolen farvel, men jakter først på dame

Kameratskapet er det Aline Høie og Julio Daniel Ragnhildstveit kommer til å savne mest når de går ut av skolen i juni.

Dramaelevene i avgangsklassen skal finne seg sjæl og en annen.

På scenen smyger de seg rundt i hvite kjeledresser av det slaget forskere stundom bruker. Men så er det da også et spesielt prosjekt dramaelevene i Vg3 strever med: Hvem er Anne?

Til hjelp har de fått utlevert en haug med replikker.

- Samtidig som vi forsøker å få tak på Anne, prøver vi å finne ut hvem vi selv er. Det siste er vanskelig å få til hvis ingen sier noe om deg, forklarer Aline Høie, en av dramaelevene.

Hun får følge av klassekameraten Julio Daniel Ragnhildstveit:

- Folk har en tendens til å definere andre med én gang, men her bruker vi mye tid på å sirkle oss inn mot Anne, sier han.

AttemtsonherlifeForsker

Det er noe forskeraktig over kostymene i stykket, som er nokså løst bygd opp av replikker. Fra venstre Lasse Gellein, Sondre Håland (delvis skjult) og Agnete Berge Skår.

Avgangsforestilling

"Attempts on Her Life", som forestillingen heter i engelsk original, er avgangsforestillingen til elevene på dramalinjen. Den vises denne uken i Forestillingssalen i Bjergsted. Og samtidig som de skal gi liv til karakterene i stykket, får elevene karakterer for hvordan de greier det.

Når tallene 1 til 6 svever over hodene på dem, blir det litt ekstra nervepirrende å spille, men karakterer er de vant til, understreker Aline og Julio. Dessuten er klassen sterk; her går det ikke mye i 3'ere, forsikrer de.

Nå når det nærmer seg teppefall for deres tid på dramalinjen, hva sitter de igjen med?

Noen sukk og stønn og tårer har det vært, særlig i første klasse, da elevene var uvant med de lange dagene på skolen og de hektiske øveperiodene før forestillingene.

AttemtsonherlifeStress

Å øve inn en ny rolle er strevsomt, men når premieren kommer, er det gøy, synes Aline.

Stress

- Å øve inn forestillinger er skolearbeid, men vi tenker ikke på det slik, for vi liker jo dette så godt, sier Julio. Aline overtar:

- Når vi jobber med forestillingene, blir det litt liten tid til andre skolefag, og vi kjenner på en del negativt stress før premiérene, men når vi først er i gang, føles det flott, sier hun.

"Hold kjeft!" Denne meldingen kan en elev fort høre av en annen, men den er ikke vondt ment; her er det nærmest snakk om et litt kraftig faguttrykk når lampefeberen kommer snikende.

- Miljøet på dramalinjen er som en søskenflokk, der det fort blir noen krangler, sier Aline.

- For ikke å snakke om et gammelt ektepar, sier Julio.

Venner

Venner!

Venner

Kameratskapet er det de kommer til å savne sterkest fra tiden i Bjergsted. Og nettopp Aline og Julio er nære venner. De traff hverandre på en teaterfestival mens de gikk i åttende klasse, da begge funderte på å søke Katedralskolen.

Vennskapet deres har vært særlig viktig de siste par månedene, etter at Julio mistet sin eldre og eneste bror.

- Det har vært fint å ha folk rundt seg i denne tiden. Aline og klassekameratene har hjulpet meg til å gå videre, og jeg har opplevd at det også er lov å le i en slik dyp sorg, sier Julio.

Planer etter skolen?

Aline: Et år med jobbing, kanskje på sykehjem, og så får hun se om hun savner scenen. Til våren søker hun kanskje på teaterskoler i London, for å se om hun er god nok. Ellers blir muligens sykepleie eller markedsføring levebrødet.

Julio: Fra høsten av blir det musiakallinjen på Ringerike Folkehøgskole. Deretter kanskje teaterstudier.

Hva: Drama skrevet av Martin Crimp i 1997. Det består av 17 tilsynelatende atskilte scener. I dem skildres et menneske som ikke er til stede. Hun beskrives som terrorist, offer, bedratt kone, rasist med mere.

Aktuelt: Spilles i Forestillingssalen i Bjergsted 20., 21. og 22. mars kl. 18. Aktører er elever fra Vg3 drama.