Plutselig er de her

Aktivitetslederne Victoria Jane Harley og Einar Mathias Thodal lover overraskelser.

Aktivitetsledere kaller de seg. Men hvorfor ikke gledesagenter? De slår til før du aner det.

De er temmelig uberegnelige, disse to lærerne. Fotografering?

- Da står jeg på hodet i steintrappa, sier Victoria.

- Og jeg står gjerne på hendene, fortsetter Einar Mathias, selv om han i ungdomsskoletiden utførte et mislykket hallingkast som endte med et brak på linoleumsgulvet.

Denne gang går det bra, og uberegneligheten får de to kollegene bruk for i sine nye ministillinger som aktivitetsledere.

- Vi har planlagt noen hemmelige ting vi skal overraske elevene med, melder Victoria. Med et Mona Lisa-smil stirrer hun inn i Mac'en der planene ligger gjemt.

Aktivitetsledere på hodet

De kommer ikke til å snu skolen på hodet, men sammen med minst seks medlemmer av elevrådet skal Victoria og Einar Mathias sørge for minst én aktivitet i måneden.

Noen aktiviteter kan hun og Einar Mathias imidlertid røpe allerede nå. Filmgrøss i sangsalen på Halloween-ettermiddagen i oktober, skoleball i februar og sjakkturnering i november, når VM i krigen på de rutete brettene foregår.

- Det kan tenkes at vi fremfor sjakk satser på en turnering i Ur, et brettspill som er mer enn 3000 år eldre enn sjakk og noe enklere å lære, opplyser Einar Mathias.

- Dessuten, tilføyer Victoria, skal vi nok få til noe fysisk etterhvert.

- Du tenker på gjørmebryting?

- Når høstregnet virkelig setter inn? Nei, det blir nok noe annet. Og til våren ser vi for oss en innmari kul ting, sier Victoria, som nå igjen har beveget seg til hysj-hysj-avdelingen.

Men hvorfor trenger elevene på Katedralskolen aktivitetsledere? Kan de ikke sysselsette seg selv?

- Ledelsen så behov for å styrke samholdet blant alle elever, og vi vil derfor gjøre avstanden mellom Bjergsted og Kongsgård litt kortere. De fleste arrangementene blir felles. Og for oss er det hyggelig å spre glede, sier Victoria og Einar Mathias nesten i kor.

Seks medlemmer fra elevrådet i begge bygg jobber sammen med dem for å arrangere aktiviteter, og denne gruppen er vidåpen for forslag fra både elever og lærere. På armbåndet sitt har Victoria et motto som står godt til en aktivitetsleder:

"Enjoy the little things".

De som ikke forstår hva det betyr, kan henvende seg til engelsklærer Einar Mathias. Og de som vil anskueliggjøre mottoet med bevegelser, får sikkert hjelp av danselærer Victoria.

Aktivitetsledere fanesak

Å spre glede og styrke samholdet på skolen, det er fanesaken til Victoria og Einar Mathias.