Rektor er blitt en helt

- Faglig begeistring smitter, mener rektor Grethe Mahan. Her med stikkord for god undervisning.

I årevis fulgte han med på hva hun drev med. Så sendte naturfagkjendisen en epost til Grethe Mahan.

Skulle bruke tid på dette?

Naturfagslærer Grethe Mahan på St. Olav videregående var i tvil den gangen for mange år siden. Hun hadde gitt klassen i oppgave å skrive et dikt om et faglig emne, og nå meldte det seg en gutt som hadde laget en sang. Den ville han fremføre til eget akkompagnement på et piano som sto langt borte i en korridor.

Denne karen var ikke akkurat noen drømmeelev. Litt kjekkas og vanskelig å komme i kontakt med. Uinteressert.

Likevel. Grethe tok med seg hele klassen på ferden til pianoet. Det skulle hun aldri angre.

Invitasjon

Så blar vi kalenderen frem til sist vinter. Da detter det inn en herlig epost på rektor Grethe Mahans pc, fra Andreas Wahl, tv- og naturfagskjendisen, han som har vunnet Gullruten for sine programmer "Folkeopplysningen" og "Med livet som innsats".

"Jeg har fulgt dere fra sidelinjen en stund nå, og dere er uten tvil to av mine helter. Derfor er dere blant de første jeg spør om dere har lyst til å være med", skriver Wahl. Det han ville ha Grethe og hennes fagpartner Kari Folkvord med på, var "Naturfagets helter", et seminar for lærere.

Forleden skrev Wahl til forfatteren av denne artikkelen: "Jeg kjenner kun Grethe og Kari gjennom Internett, men etter å ha fulgt deres engasjerte formidling og diskusjoner rundt hvordan man underviser naturfaget i noen år, er jeg overbevist om at de er naturfags-helter."

På nettet har Grethe og Kari Facebook-kontoen "Engasjerende naturfag", der de deler tips for undervisningen. Men begynnelsen til hjelpen for pedagoger var en lærebok de strevde fælt for å få gitt ut. Redningen ble det vesle Tapir forlag i Trondheim.

Da det mot formodning viste seg at boken solgte godt, siden den ble pensum på lærerhøgskoler, ville tungvekteren Cappelen Damm ha naturfagduoen til å skrive en ny bok for seg. Det ble to bøker til.

- Du kan gjøre alt kjempekjedelig, erklærer Grethe Mahan.

Iherdig har hun prøvd det motsatte. På slutten av 90-tallet fartet læreren landet rundt med DNA-modeller og papirfly i en koffert. På halvdagsseminarer forsøkte hun å smitte lærere med sin entusiasme for naturfag.

Tips

Et tips fra en av hennes elever til en direktør i Norsk Hydro utløste seminarferden. Eleven skrøt av lærer Grethe, og dermed betalte Hydro Grethe for å spre det glade budskap.

På den tiden hadde Norge fått sitt første PISA-sjokk som viste at det sto dårligere til med elevenes kunnskaper enn vi likte å tro. Dermed bladde Hydro og andre bedrifter som trengte realister, opp sponsorpenger.

På kurset "Naturfagets helter" på Golsfjellet i oktober skal Folkvord og Mahan snakke om dybdelæring og design av timer.

- Lærernes mål er å friste elevene til å gå inn i temaene, tenke og fundere og lete seg fram til ny kunnskap på egen hånd. Vi skal vekke den indre motivasjonen, sier Grethe.

Kloning

Hun kommer med et eksempel: Kloning, hva er det? Da kan en si til elevene: er du glad i hunden din? I andre land er det lov å klone dyr, det vil si lage en kopi. Det er nok å ta arvestoff (DNA) fra en celle i hårroten til pelsen, så kan forskere lage et nytt eksemplar.

For lærerne på Katedralskolen har rektor vist noen av sine metoder som krever enkle hjelpemidler. Et knippe av dem kan brukes i alle fag.

- Jeg savner å undervise, men alt har sin tid. Heldigvis opplever jeg at lærere har glede av mine og Karis metoder, forteller hun.

Sangen

Så tilbake til eleven som ville fremføre naturfagssangen sin. Han har komponert melodien selv, han spiller bra og teksten er faglig sterk. Applausen tordner etterpå.

Grethe oppsummerer:
- Etter at gutten hadde fått være seg selv og vist at han kunne spille piano, ble han en interessert elev med kjempegode karakterer. Som lærer kan en ikke alltid gå den rette vei, av og til må en gå noen omveier.

Her er lenken til seminaret "Naturfagets helter":