• Forside
  • Aktuelt

Skoleåret i Japan bød på jordskjelv og sjelekvaler

Skoleåret i Japan bød på  jordskjelv og sjelekvaler

- Nå kan jeg dra hvor som helt, siden jeg greide et år i Japan, mener Freja Holm Smith.

Freja lærte en del språk, men mest om seg selv i soloppgangens land.

- Uaah, uaah, uaah.

Alle mobilene på bussen ga fra seg snodige lyder. Så sa en stemme et ord utvekslingselev Freja Holm Smith ikke behersket. Senere skulle hun erfare at ordet betød jordskjelv.

Rystelsene ble målt til 6,1 på Richters skala i Osaka og tok livet av flere mennesker der. I nærheten av Kyoto, hvor Freja holdt til, ble det med litt skjelving i bakken og i buksene.

Djerv mor

- Mamma, kan jeg dra til Japan på utveksling?
- Ja, det går sikkert fint.

Moren til Freja er av det djerve slaget, så da var det bare å sette i gang. Utvekslingen skulle skje gjennom organisasjonen Explorius, og navnet passet bra, for kandidaten måtte møysommelig fylle ut 60 sider i fem utforskende omganger før søknaden ble godtatt. Avreise høsten 2017.

Men Japan, hvorfor Japan framfor Tyskland eller USA, der man snakker som folk?

Ungjenta fra Hundvåg og Katedralskolen ble ikke hekta på spisepinner, men på tegneserier og animasjoner med engelske undertekster. Så kom hun over et klipp på Youtube der en utvekslingsstudent fortalte gripende om sine opplevelser i Japan. Dermed var Freja så fortapt at hun meldte seg på japanskkurs i Stavanger.

Helt låst

I de første to månedene på skolen i Japan var hun likevel helt låst, omgitt av gåtefulle lyder i lufta og hemmelighetsfulle tegn på tavla. Men så begynte det å demre, etter mye hardt arbeid, og halvveis inn i utvekslingsåret kunne jenta fra det høye nord begynne å snakke med folk.

Freja i skoleuniform

På privatskolen i Japan måtte Freja bære denne skoleuniformen.

Da hun ankom privatskolen, stakk eleven seg kraftig ut. Ikke bare manglet Freja kullsort hår og skrå øyne. I tillegg måler hun 180 centimeter. Følgelig nådde en del medelever henne knapt til armhulene, men raskt ble de vant til den langstrakte jenta fra det langstrakte landet.

Flittig folk

- Vi hører gjerne at japanere er strebere. Stemmer det med ditt inntrykk?

- Landet preges av hardt arbeid og disiplin. Vi var opptatt på skolen fra morgen til kveld og gjorder lekser hjemme i timene før vi la oss. Japanere flest er opptatt av karriere og får barn sent, hvis de får noen. Men på skolen var medelevene ganske tøysete, de snakket veldig høyt og kunne gjerne rope til noen i den andre enden av klasserommet, forteller Freja.

- Hva lærte du i Japan?

- Jeg snakker fortsatt ikke flytende japansk, men kan føre en enkel samtale, jeg kan lese skilt, tenåringsbøker og mattebøker, for det faget hadde jeg mye av. Under oppholdet lærte jeg mest om meg selv. Det hendte at jeg brast i gråt, et fremmed land langt hjemmefra. Men nå vet jeg hvor grensene mine går. Jeg er blitt mindre sjenert og mye tøffere. I Japan er ikke unnskyldninger særlig populære; der gjelder det å bite tennene sammen og få tingene unna, sier Freja.

Hvis hun hadde blitt i Norge i forrige skoleår, ville hun ha gått i Vg3 nå. I Japan fikk hun meg seg slutten av Vg2 og begynnelsen av Vg3, men det faglige utbyttet ble såpass tynt at hun måtte begynne i Vg2 da hun kom tilbake til Kongsgård.

- Selv om året ble annerledes og krevende, angrer jeg ikke, og anbefaler gjerne et slikt opphold. I 2021 skal jeg tilbake på besøk med familien min, og etter videregående blir det nok japansk-studier, erklærer Freja.

Freja i kimono

Fremmede fugler i kimono: Maria Mäensivu og Freja Holm Smith.

Alder: 18 år.

Bosted: Hundvåg.

Klasse: 2STC, Stavanger katedralskole.

Utveksling: Tilbrakte skoleåret 2017-2018 i Japan, der hun bodde i fire forskjellige vertsfamilier (nei, hun slo seg ikke vrang; flyttingene var planlagt).

Kostnader: Oppholdet kom på flere hundre tusen kroner og ble finansiert ved lån og stipend fra Lånekassen, andre stipender, foreldrenes tilskudd og egne sparepenger.