Tok Tyskland med storm

Strengesjarmøren Luka Opacic.

Klasserommet var tomt og trist. Så ble det fylt av folk og fryd fra Bjergsted.

"Doppelbuchung", sa rektor med et beklagende smil. Musikkelevene fra Katedralskolen skulle ha spilt i aulaen på Gymnasium Marienthal i Hamburg, men så var den bestilt til noe annet.

Dermed ble musikerne fra 2MDF i Bjergsted vist inn i et lokale like festlig og inspirerende som et bomberom. Før die Schüler aus Norwegen rykket inn, var klasseværelset blitt strippet for stoler og bord.

EddieKiel

Under ledelse av musikklærer Eddie Andresen varmet Bjergsted-elevene hjerter på Gymnasium Marienthal i Hamburg.

Fnising

Kunne dette gå bra? Nordmennene rigget lydanlegg og instrumenter, rensket struper og pusset neser, hostet og harket og håpet at konserten ville funke. Så strømmet 90 jevnaldrende tyske elever inn og lot rumpene sine smake linoleum.

Til å begynne med gikk det ikke så bra. Tonene fra Norge ble kompet av småprat og fnising og rastløse kroppsbevegelser. Men så skjedde det noe. Sakte.

Musikken snek seg inn i hjertene, fra norske hjerter til tyske hjerter. Publikum falt til ro. Å spille for noen er å gi en gave, pleier musikklærer Elisabeth Barstad å si. Nå fikk elevene hennes virkelig kjenne det.

FridaKiel

Frida Rødde Knutsen (t.v.) og Stine Helén Hommen fra 2MDF lagde tiltalende toner av tysk luft.

Popstjerner

Det gikk i blås, gitar, sang, tangenter og trommer. Pop, jazz, klassisk. Og da de siste tonene døde hen, ble det tilløp til popstjernetilstander.

Daniel Axelsen hadde sunget en sang med eget gitarkomp, og siden han led av halsbetennelse, lå han litt lenger nede i bassen enn vanlig. Fremføringen appellerte så sterkt til den kvinnelige delen av publikum at Daniel måtte skrive autografer etterpå.

Omringet av nye fans ble også gitarist Luka Opacic. Sterkt interessert i hans Instagram-adresse var tyskerne, og de fikk det de ba om.

DanielKiel

Med halsbetennelse og en Leonard Cohen light-versjon av stemmen slo Daniel Axelsen godt an. Sanger og klassekamerat Kamilla Sehnal agerte mikrofonstativ.

Utveksling

Fem konserter på fem dager ga 2MDF i Tyskland. Besøket var første trinn i en utveksling et storband fra Gymnasium Altenholz i Kiel hadde invitert til. Under oppholdet bodde de norske elevene hos jevnaldrende i tyske familier, der de ble omsorgsfullt tatt hånd om og tok del i jevnaldrenes hverdag. Dessuten fikk elevene som har tysk på skolen her hjemme, rik anledning til å praktisere språket.

I mai kommer tyskerne til Stavanger. Da er det å håpe at de får en like dyptfølt takk som den rektoren med dobbelbookingen på Gymnasium Marienthal kom med.

- Konserten varmet mitt hjerte. Aldri skal jeg glemme den, erklærte han.