Trommis i måneskinn

Ringo Starr eller Niels Henrik Abel? Trommeslager Per Birkeland Hagen vakler mellom studier i musikk og matte. (Foto: Mikkel Vanebo Hovland)

Ikke alle Katedralskolens ex-elever går det bra med. Per havnet i band i Trøndelag, men hevder at det er storveis.

Det er utrolig hva dagens ungdom kan få seg til. Se bare på Per Birkeland Hagen. Han gikk ut fra Kongsgård våren 2018, han vokste opp i Paradis, han kommer fra en pen familie. Men så falt han i fristelse til folkehøgskole i Trøndelag, der han ble lokket med i et band som synger om å danse i måneskinn, og verst av alt: Dette synger de om på norsk. Seriøøøst, hva er nais med norsk?

- Vi begynte med å synge på engelsk, men fant ut at det er lettere å uttrykke seg på norsk, ikke minst om følelser. Vi er inspirert av TØFL, og dette bandet synger jo også på morsmålet, sier trommis Per.

Piknik

Da er det neppe tilfeldig at ensemblet han er med i på Trøndertun følkehøgskole, heter Piknik og ikke Picnic. I bandet har indiepop og rock fast følge, og besetningen er sterkt inspirert av TØFL, Kråkesølv, Pikekyss, Mac Demarco og DeLillos.

40 bussminutter sør for Trondheim ligger Trøndertun folkehøgskole. Bart med størknet trøndersodd er Per likevel fortsatt fri for, dessuten har han ikke begynt å sluke halve ordene, slik trønderne gjør når de skal tørke snørra etter å ha vunnet skirenn.

Stavangerdialekten har trommisen også beholdt, men:

- Her oppe går jeg sammen med Josefine Rud Dale fra min gamle klasse 3STE på Kongsgård, og når jeg snakker med henne, blir dialekten breiere, påstår de andre, bekjenner Per.

Piknik2

Dette er Piknik. Bak fra venstre Gard Songstad Hella fra Geilo, vokal, Hallvard Løberg Näsvall fra Røros, bass og Per Birkeland Hagen fra Stavanger, trommer. Foran fra venstre Vegar Nesfossen Dreier fra Geilo, synth/keys og vokal, Erlend Eggan fra Trondheim, gitar og Martin Engelien fra Gjøvik, gitar. (Foto: Mikkel Vanebo Hovland)

Folkehøgskole

Friår. Hvileår. Modningsår. Synonymene for et opphold på folkehøgskole er mange og late. Men hva er vitsen?

- Å begynne på folkehøgskole er noe av det lureste jeg har gjort. Her kan jeg være sammen med venner og drive med musikk, uten stresset med vurderinger og prøver på videregående, sier Per.

- Men noe savner du vel fra fengselet ved Breiavannet?

- Jeg savner alle folka og den vanlige hverdagen. Det høres kanskje rart ut, men jeg savner skolefagene litt også.

- Hva skal du bli når du blir stor?

- Drømmen var lenge å studere matematikk på NTNU, men nå overveier jeg musikkstudier, sier Per.

Trommelærere

På folkehøgskolen går han på poplinjen, og det er ikke smågutter som gir ham en-til-en-undervisning i slagverk. Stian Lundberg er den faste læreren, men nå er han på turné med Spidergawd, siden bandets faste trommis Kenneth Kapstad trenger vikar, og da stepper Tomas Järmyr fra Motorpsycho inn som slagverklærer på Trøndertun.

I Stavanger sørger Per for puls og rytme i The lovely orchestra. Nå er det Piknik som gjelder, og bandet skal på tur. Planen er å holde konserter på videregående skoler på hjemstedene til bandmedlemmene. På slike skoler i Trøndelag har Piknik allerede spilt, og vi antar at jentene hylte før de svimte av.

- Ja…nei, det ble vel ikke helt sånn, men responsen var bra, bedyrer trommisen.

13. januar la Piknik ut sin debutsingel på Spotify. Den hører du her: