Se min skole

I X-matematikk er det guttene som har overtaket. Fra venstre Eskil Vik, Espen Sund, Hans Kvadsheim, Erik Sunnanå Kleppan og Henning Larsen. Jentene er Thale Krohn-Pettersen og Maia Lapidus Pettersen. Med i X-mattegruppa er også Per Birkeland Hagen, Sara Kalvig Østdahl og Marius André Årdal.

Her er guttene i overtall

Parfymeduft fyller ikke alle klasserom på Stavanger katedralskole. I X-mattegruppa dominerer barske deodoranter.At åtte av ti elever i første klasse er jenter, har vakt både oppsikt og bekymring i mediene. Derfor kan oppslutningen om programfaget X-matte virke beroligende: Her er syv av ti gutter, og de kaller seg gjerne nerder.

- Fem timer R1-matte i uka er altfor lite. Derfor er det herlig å ha tre timer til der vi virkelig går i dybden, lyder omkvedet fra jente- og guttemunn i X-matte-gruppa. Den er sammensatt av elever fra andreklassene og undervises av Jostein Tjensvold.

I fjor tok utelukkende gutter X-matte. Er jentene dummere i faget der tall og formler fyker gjennom lufta?

- Jentene er ikke dummere, men elever som virkelig interesserer seg for matematikk, har en tendens til å være gutter, sier lektor Jostein Tjensvold. Eleven Hans Kvadsheim følger opp:

- Mer enn jenter blir gutter oppslukt av fantasy, spill og matte. De liker å gå så dypt inn i noe at det blir litt sært og nerdete, mener han.

Maia Lapidus Pettersen, Thale Krohn- Pettersen, Hans og Henning Larsen er enige om at samfunnsfag og språk sterkere tiltrekker jenter. Men Thale er motrøms.

- Jeg skulle egentlig begynne på St. Olav, men ombestemte meg da jeg hadde vært på Åpen dag her på katedralskolen. Jeg hadde hørt at realfagene sto sterkere på St. Olav, men så fikk jeg inntrykk av at lærerne her var veldig flinke og hyggelige. Valget angrer jeg ikke, forsikrer Thale.

Også for Henning sto det mellom St. Olav og Kongsgård. Han valgte den siste, siden folk virket veldig åpne.

- Ville jenteandelen synke hvis guttene på ungdomsskolen ble klar over at Stavanger katedralskole er sterk i realfag?
- Det tror jeg mange vet allerede. Helt ut til meg, på bondelandet på Hommersåk, hadde skolens ry nådd, sier Henning. Han og de andre mener det blir stort jenteflertall både fordi jentene er flinkere på ungdomsskolen og fordi mange gutter velger yrkesfaglige studieretninger.

Elever som kjenner en indre trang til blant annet «å bruke de fire elementære regningsartene, rotutdragning, absoluttverdi og konjugasjonsreglene for komplekse tall, med og uten digitalt verktøy», de skal velge X-matte.

Allerede har årets gruppe rukket å arrangere konkurranse i å huske flest mulig desimaler i pi (3,14). Med sine 60 vant Espen Sund.