Gleder seg til å få inn ungdom med friske ideer

Shoreline

Ole-Erik er teknologientusiast og gründer. Katedralskoleelever får jobbe i bedriften hans.

- Hadde det vært et slikt forskertilbud i min tid, ville jeg ha kastet meg over det. Dette er noe vi virkelig trenger, sier Ole-Erik Vestøl Endrerud.

Takket være hans entusiasme får elever på Stavanger katedralskole arbeide i Shoreline, som en del av det nye forskertilbudet. Når ungdommene har lært litt koding på skolen, skal de sitte sammen med utviklingsteamet i bedriften.

Ole-Erik gjør ikke dette bare for å være snill:

- Jeg tror vi kan få inn elever med friske ideer vi trenger, og talenter vi kan få glede av senere. Dessuten er det viktig å føle litt på hva dagens ungdom er opptatt av, sier Ole-Erik.

I tenårene lekte han med sveiseapparat og bygde merkelige ting, for eksempel av gamle sykler. I noen år bodde han i nærheten av en stor kraftstasjon i Åseral. Der var det få naboer og mye skrapstål, så gutten utfoldet fritt.

Men det var ikke bare sveising han syslet med. I 15-årsalderen vant Ole-Erik en pris utdelt av NITO (Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon). Prisen fikk han for å ha funnet opp en måte havstrømmer kunne utnyttes på til å produsere elektrisitet.

- Dessverre ble det lagt mindre vekt på entrepenørskap den gangen, så ingen tok min idé videre, sier Ole-Erik.

Til gjengjeld grunnla han mange år senere softwareselskapet Shoreline. Det leverer dataprogrammer som gjør det mulig å bygge, drive og vedlikeholde vindmøller til havs mest mulig effektivt. Opplysninger som er blitt hentet inn fra driften, brukes til å planlegge uker, måneder og år framover.

- Vår bedrift er en del av en voksende grønn industriklynge. Det er her fremtiden ligger, og vi synes det er spennende å være tilknyttet en institusjon som Stavanger katedralskole, sier Ole-Erik.

Alder: 28.

Yrke: Daglig leder i teknologiselskapet Shoreline, som han grunnla i 2014. Shoreline utvikler programvare for vindmøller til havs. Syv ansatte, fem av dem i Stavanger.

Utdanning: Sivilingeniør fra UiS. Mastergrad både i marin- og undervannsteknologi og i industriell teknologi og driftsledelse. Tar doktorgrad i offshoreteknologi.

Oppvekst: I Byglandsfjord i Aust-Agder og i Skjerka i Åseral i samme fylke.